Paleo chocoladetaart om te nieuwjaren

Dirk en Ilse moesten hier nog komen nieuwjaren. Ha ja, want Dirk is Kobes peter, en ze zijn echt zot van elkaar, die twee.

IMG_3004

Probleempje: Ilse eet al geruime tijd enkel paleo. Concreet betekent dat een taart zonder boter, suiker of bloem. Begin daar dus maar eens aan! Maar bon, recepten genoeg online, gelukkig maar. Google to the rescue, en die bracht me bij Barbara eet, en meer bepaald haar recept van chocolade-kokostaart. Nu ben ik altijd wel te vinden voor zowel chocolade als kokos, en dit zag ik dus helemaal zitten. Alleen moest ik dus nog de ingrediënten zien te vinden, en dat bleek moeilijker dan gedacht: kokosolie was nergens te vinden. Ik ben dan maar voor hazelnootolie gegaan, waardoor het eerder een nutella-achtige smaak kreeg. Vooral de textuur deed vreemd aan, vond ik, maar bon, ze was wel eetbaar. Ilse vond ze vooral zeer lekker, en daar ben ik blij om. Ik geef even het recept mee zoals te vinden op Barbara Eet:

  • 200 gram witte amandelen

  • 5 eieren

  • 80 gram kokosolie (extra vergine)

  • 45 gram cacao

  • 50 gram kokos

  • 250 gram dadels

  • snufje zout

Zet de oven aan op 175 graden.
Maal de amandelen in een keukenmachine tot “meel”.
Doe de dadels in een pannetje en voeg er water aan toe zodat ze net onder staan. Breng dit aan de kook en laat 5 minuutjes doorkoken zodat de dadels zacht worden.  Laat even afkoelen. Doe de dadels met het kookvocht in een keukenmachine en pureer dit tot een moes. Het mag lekker smeuïg zijn.

Splits de eieren. Klop de dooiers tot een creme. En klop de ei-witten met een snufje zout stijf.

Meng in een kom de gemalen amandelen, de dadel-pasta, ei-gelen, kokosolie, cacao en de kokos. Het mengsel moet de consistentie hebben wat het beste omschreven kan worden als “iets dikker dan cakebeslag”. Wanneer het deeg te droog is, voeg je wat water toe.
Spatel nu het eiwit beetje voor beetje door het deeg. Doe alles in een (siliconen)taartvorm van 24 cm doorsnede.
Zet de taart in het midden van de oven. Na 45 minuten is hij klaar. (controleer dit door een vork in het midden van de taart te prikken. Wanneer hij er droog uit komt is de taart klaar).
Zoals gezegd was ze best lekker, en vooral: dankzij een silicone bakvorm zag ze er prachtig uit:
IMG_3003
Dirk had natuurlijk ook een cadeautje mee voor Kobe, meer bepaald een extra level voor Skylanders, en twee mini-figuurtjes, in ruil voor het lezen van de nieuwjaarsbrief.
IMG_3005
Kobe vond het heerlijk, en heeft meteen samen met Dirk het level gespeeld.
IMG_3008
Een fijne middag, voorwaar! Maar ik moet toegeven: ik heb mijn taarten toch liever niet paleo :-p

3 Antwoorden op “Paleo chocoladetaart om te nieuwjaren”

 1. gelezen dat je echt moet opletten met paleo: absoluut NIET gezond! Een mens heeft granen ed nodig!!!
  En die zever dat onze maag daar niet voor gemaakt is??? We zijn omnivoren!

 2. Kokosolie staat gewoon in de Colruyt bij vet & olie. In tegenstelling tot wat je zou denken zit het in een emmer en lijkt het meer op ossenwit ;-).

  In de Bio-planet is er nog meer aanbod.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *