London baby, dag twee

Als ge wakker wordt omdat ge naar het toilet moet, mag het bed nog zalig zijn, dat helpt niet veel. Ik was dus om half acht wakker, las een beetje over wat we gingen doen vandaag, en niesde rond half negen Bart wakker. Arme jongen…

Enfin, het zorgde er wel voor dat we iets over negen in The Kitchen zaten, een hip, helder ontbijt- en lunchplekje hier wat verderop, met veel wit en een open keuken. We namen elk een sloot koffie,

IMG_1149

ik nam pancakes met maple syrup en pecans, Bart ging, tot mijn grote verwondering, voor porridge. Hij ontbijt normaal gezien niet, vandaar.

Een omwegje langs London Bridge Railway Station om een Oyster Card te kopen later, liepen we langs het water om de boot te nemen naar Greenwich. We lachten ons even een kriek met een Japans selfiegadget (dat we overigens een paar keer gezien hebben)

IMG_9879

en stapten op de boot. Het waaide wel, maar de zon scheen heerlijk, en echt koud was het niet. En die boot: da’ een immense aanrader! Bedankt iedereen die ons de tip heeft gegeven! Voor 16,50 £ per persoon – Londen is duur, jong! – hadden we een dagticket, en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Die boot is eigenlijk gewoon een waterbus, met een hoop haltes, en af en toe maakt hij behoorlijk wat snelheid. We stapten af aan Greenwich,

IMG_9882

wandelden voorbij de Cutty Sark,

IMG_9884

wat andere gebouwen

IMG_9885

stelden ons vragen over wat ze hiermee bedoelen

IMG_9886

zagen een prachtige “boekenbank” zoals die overal in Londen staan,

IMG_9883

liepen door het zonovergoten park naar boven naar het Royal Observatory,

IMG_9887

vonden 7 £ om aan te schuiven om op de officiële nulmeridiaan te gaan staan wat veel, en liepen er dus maar over langs de andere kant ^^

Er stonden wat verderop een paar vrijwilligers met een speciale zonnetelescoop: wijs, jong! Nog nooit eerder met eigen ogen de zon, inclusief zonnevlekken, erupties en pokdalige oppervlakte gezien.

IMG_9894

Enfin, we dronken koffie,

IMG_9892

genoten van het park en de prachtige uitzichten over de stad,

IMG_9895

IMG_9890

IMG_9889

IMG_9896

gingen iets eten in een echte pub,

IMG_9900

IMG_9901

IMG_9898

IMG_9899

en namen de boot in de andere richting, tot het eindpunt aan de London Eye (dat reuzenrad). De tocht duurde veertig minuten, en ik heb dus een massa foto’s genomen. Het is de beste sight seeing die je je kan dromen!

IMG_9902

IMG_9903

IMG_9904

IMG_9907

IMG_9909

Het inhammetje waar we te voet over gingen, komende van onze logeerplek. Ik heb het er later nog wel over ^^

IMG_9911

The Shard, volgens hun zeggen het hoogste gebouw van West-Europa. Heel dominant in het straatbeeld, en ook echt wel mooi.

IMG_9912

IMG_9914

Links de Teelbal, ofte City Hall. Ook wel scheef ei genoemd en zo.

IMG_9915

IMG_9916

IMG_9917

De HMS Belfast, oorlogsschip dat daar definitief voor anker ligt, en te bezoeken is.

IMG_9920

IMG_9922

Southwark Cathedral

IMG_9923

IMG_9924

IMG_9925

Tate Modern met de Millennium Bridge

IMG_9926

IMG_9927

IMG_9929

IMG_9930

IMG_9931

Aan de Eye zullen we geweten hebben dat we in toeristisch gebied kwamen: we moesten ons een weg banen door de massa! Over de brug, langs Big Ben en the Houses of Parliament beterde het eigenlijk niet zo.

IMG_9934

IMG_9937

En aan Trafalgar Square zag het zwart van het volk, het leek wel Gentse Feesten.

IMG_9941

IMG_9938

Intussen was het behoorlijk warm geworden, en zochten we toevlucht (en een vieruurtje) in de Costa Coffee boven de boekhandel Waterstones. We vonden meteen ook cadeautjes voor de kinderen, oef.

En toen was het stilaan tijd voor wat cultuur in de National Gallery, waar we het segment van de impressionisten gingen bekijken. Prachtige dingen gezien van zowel Monet als Manet, maar ook Van Gogh, Renoir, en veel Degas. Mooi mooi.

IMG_9939

Verder ging de tocht, naar Picadilly Circus, waar we gewoon op straat een hoek om stonden aan te schuiven om over te steken. Zot gewoon!

Enkele beelden tussendoor:

IMG_9945

IMG_9943

IMG_9944

We wandelden naar Covent Garden,

IMG_9946

dronken daar een veel te dure maar wel lekkere aardbeiensmoothie,

IMG_1150

en vonden het welletjes. Terug naar de Thames dus, via een klein parkje,

IMG_9947

en opnieuw de boot op naar de London Bridge.

IMG_9950

IMG_9949

En dan opnieuw langs het water

IMG_9952

voorbij dat odeon waarover ik het al eerder had, en waar ze nu muziek aan het spelen waren

IMG_9951

met tussenstop bij een Italiaan voor avondeten

IMG_9953

richting huis.

IMG_9954

Daar stelde Bart vast dat zijn gezicht toch eigenlijk wel goed verbrand was, en ik ben daarnet nog even naar de supermarkt wat verderop gelopen om after sun. Wel handig, zo van die winkels die open zijn tot elf uur ’s avonds. Hij ligt wel al meer dan een uur te slapen intussen, ik ga hem moeten wakker maken. Maar we hebben vandaag ongeveer achttien kilometer gestapt, en we zijn dat beiden niet gewoon, vandaar de vermoeidheid.

Morgen gaan we de fiets op. Het gaat minder warm worden dan vandaag, hooguit achttien graden, zeggen ze, en af en toe een bui. Laat ons hopen dat we daar dan tussen fietsen…

5 Antwoorden op “London baby, dag twee”

  1. Ook fan van die boot! Als er beurs is in Londen, logeren we toch in het centrum (vaak goedkoper dan hotels in beurzenbuurt + tenminste nog vrije kamers) en dan gaan we met de boot ‘naar het werk’.

  2. Die boot is inderdaad de max.
    Maar als je een Oystercard had, waarom heb je dan ook een dagticket gekocht? Je kan die boot met je Oystercard betalen, en dan kost het ongeveer 5 GBP.

  3. We hebben dat met de Oystercard gekocht, dat dagticket. Het kwam eigenlijk op hetzelfde neer: dagticket of drie aparte “ritjes”, en zo waren we vrij om toch eventueel nog ergens anders af te stappen ook.

  4. Anti-climb paint is hele dikke plakkerige verf die nooit volledig opdroogt. Wordt meestal op railings en afvoerbuizen geverfd als afschrikmiddel voor kruimeldieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *