Amsterdam

Elk jaar gaat de cultuurcel van mijn school – i.e. Koninklijk Atheneum Mariakerke – met wie wil uit vier, vijf, en zes een ganse dag op uitstap. Afwisselend is dat Parijs, Londen en Amsterdam. Doorgaans is dat compleet volzet, en kunnen er geen extra leraars mee. Dit jaar had ik geluk: de busmaatschappij voorzag een iets grotere bus dan besteld, en dus kon ik mee.

Al is twintig over zes toch verdomde vroeg om aan school te staan, geloof me.

Het verkeer verliep bijzonder vlot, en iets na tienen stonden we al op het museumplein in Amsterdam, voor een bezoek aan het Rijksmuseum. Obligate groepsfoto’s zijn er om genomen te worden, en dat deden we dus ook.

groepsfoto

De rest van de voormiddag werd gespendeerd met gapen naar de Nachtwacht en andere kunstvoorwerpen, tijdens een vrij bezoek. Kobe: “Oh mama, ga jij naar Amsterdam? Ga je dan naar de Nachtwacht gaan kijken?” Dat kind is echt soms niet te doen.

Ik heb wat foto’s genomen van dingen die ik ofwel echt mooi vond, of intrigerend, ofwel bruikbaar in de klas. Helaas weinig in combinatie van de drie ^^ Ik zet ze hier eigenlijk vooral als referentie voor mezelf, maar het staat u uiteraard volledig vrij mee te kijken.

* glasramen in een totaal areligieus huis, dus van filosofen

IMG_9538

* Doordenkertje

IMG_9539

* ik vermoed over de stad zelf?

IMG_9534

* afgietsel van de Laocoöngroep

IMG_9535

* afgietsel van Diana

IMG_9536

IMG_9537

* hele mooie donderwolken. Knap.

IMG_9543

* Manlius laat zijn zoon doden omdat die een bevel negeerde

IMG_9544

* een Orpheus, met detail

IMG_9545

IMG_9547

* vliegtuig in de Stijl

IMG_9548

* Rietveld

 

 

 

 

IMG_9549

* gewoon mooi.

IMG_9550

* machtig om zien

IMG_9541

* de ontvangst van Aeneas in het paleis van Dido

IMG_9542

Daarna gingen we rustig gaan picknicken in het Vondelpark, en aansluitend verdeelden we de leerlingen in vier groepen, en namen hen mee op sleeptouw voor een lange stadswandeling met een hoop uitleg.

De foto’s van groepjes luisterende leerlingen zal ik u besparen – u kan die vinden op de FBpagina van de school, mocht u dat écht willen – maar alweer waren er fijne dingen te fotograferen.

Na bijna twee uur stappen volgde een boottochtje van een uur, en dan nog eens een stevige wandeling van anderhalf uur. Amai mijn voeten (letterlijk).

IMG_9555

IMG_9557

* prachtig gebouw

IMG_9570 IMG_9571

* Spinoza met eikosahedron

IMG_9573

* op aanvraag. Bij deze, Lina!

IMG_9586

* het wapen van Amsterdam

IMG_9592

Er was nog net genoeg tijd om met de collega’s iets te eten, zodat we tegen achten terug op de bus zaten, en tegen elven in Mariakerke waren.

Zware dag, maar wel een hele fijne.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.