Latijntweets juni

Ugh, wilde ik de Latijntweets van juli even oplijsten, moest ik vaststellen dat ik die van juni nog geeneens in een lijstje had gezet. Bij deze dus.

Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Die van de voorbije maanden vindt u hier.

* Van 6 tot 15 juni liepen bij de Romeinen de Vestalia, het feest waarbij Vesta, godin van huis en haard, werd geëerd, vooral door vrouwen.

* Op 8 juni 68 roept de Romeinse senaat Galba uit tot nieuwe keizer. Hij zal het acht maanden uithouden voor hij vermoord wordt #latijntweet

* Op 9 juni 68, een dag dus na Galba’s kroning, pleegt Nero zelfmoord, terwijl hij verzen uit de Ilias declameert.

* Op 10 juni 323 AC sterft Alexander de Grote, amper 33 jaar oud, in Babylon. Hij liet een van de grootste wereldrijken ooit achter.

* Volgens berekeningen van Eratosthenes werd op 11 juni 1184 AC Troje geplunderd en verwoest. Dat paard, weet u wel?

* Op 20 juni werd het festival van Summanus gehouden, de god van de nachtelijke donder, in tegenstelling tot Jupiter, die van de dagdonder ^^

* Op 21 juni 217 BC werden de Romeinen onder het bevel van Flaminius in de val gelokt en verslagen door Hannibal bij het Trasimeense Meer.

* Op 22/06/168 AC verslaan de Romeinen bij Pydna koning Perseus, die zich daarop overgeeft en zo de derde Macedonische oorlog beëindigt.

* 23 juni: vandaag in 79 PC stierf keizer Vespasianus na tien jaar heerschappij. Hij was de vierde keizer van het beruchte vierkeizersjaar 69 #latijn

* Op 27 juli hielden de Romeinen een feest ter ere van de Lares, of de plaatsgebonden huisgoden #latijntweet

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.