Latijntweets januari

Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Die van de voorbije maanden vindt u hier.

* In Rome begon het nieuwe jaar officieel op 1 maart, maar het politieke jaar begon op 1 januari met de indiensttreding van de consuls.

* Op 2 januari 366 staken de Alemannen de bevroren Rijn over, en vielen het Romeinse Rijk binnen

* 2 januari: vandaag werd in 106 AC Marcus Tullius Cicero geboren, een van Romes grootste politici, en vooral een van de beste redenaars aller tijden

* 9 januari: vandaag werd in Rome een van de Agonalia gevierd, een obscure feestdag voor meerdere goden, wellicht ingevoerd door koning Numa Pompilius

* 10 januari: vandaag in 49 AC sprak Caesar de woorden “Alea iacta est”, stak de Rubicon over, en begon zo een burgeroorlog.

* 11 januari: vandaag was de eerste dag van het tweedaagse Carmentaliafestival voor de godin Carmenta, patrones van vroedvrouwen en geboorte.

* 13 januari: in 86 AC stierf vandaag de popularis Gaius Marius, 17 dagen ver in zijn 7de consulaat. Hij is bekend door de burgeroorlog tegen Sulla.

* 15 januari: vandaag in 69 grijpt Otho de macht in Rome, roept zichzelf uit tot keizer, maar pleegt drie maanden later zelfmoord #vierkeizersjaar #latijn

* 16 januari: vandaag in 27 PC krijgt Gaius Julius Caesar Octavianus van de senaat de titel Augustus, meteen ook het begin van het Romeinse Keizerrijk.

* 17 januari: 2052 jaar geleden scheidde Octavianus (de latere Augustus) van zijn vrouw Scribonia, en trouwde meteen met Livia Drusilla

* 18 januari: vandaag in 52 AC werd P. Clodius Pulcher vermoord, wellicht door Milo, wiens verdediging Cicero op zich neemt in de schitterende Pro Milone.

* 24 januari: in 41 wordt de excentrieke, despotische keizer Caligula vermoord door zijn eigen Praetoriaanse garde, waarna ze zijn oom Claudius verkiezen.

* 25 januari: na een lange nacht van onderhandelen accepteert de Romeinse Senaat op 25 jan. 41 de licht fysiek gehandicapte Clau-Clau-Claudius als keizer.

* 27 januari: vandaag in 98 sterft keizer Nerva en volgt zijn adoptiefzoon Trajanus hem op. Onder hem zal het Romeinse Rijk haar grootste gebied beslaan.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.