Latijntweets december

Omdat vandaag een dag is waarop vooral opgeruimd wordt, krijgt u van mij de Latijntweets van de voorbije maand.

Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Die van september vond u hier, oktober hier, en november hier.

* Op 4/12 werd het feest van de Bona Dea gehouden, exclusief voor vrouwen. Clodius kwam in 62 AC in opspraak toen hij vermomd aanwezig was.

* Op 5 december 63 AC gaf Cicero het beste van zichzelf in zijn vierde en laatste Catilinarische redevoering. 2076 jaar geleden. Wow.

* Op 7 december, maar dan in 43 AC, is Marcus Tullius Cicero vermoord door soldaten van Antonius. Een icoon ging van ons heen.

* Gisteren, op acht december 65 AC, werd de grote oden- en satirendichter Horatius geboren. Carpe diem, quam minimum credula postero, Leuconoe!

* 11 december: vandaag werd in Rome een van de Agonalia gevierd, een obscure feestdag voor meerdere goden, maar vooral ter ere van Sol Indiges, de Zon.

* Op 13 december werd er in Rome een lectisternium ofte tafel gezet ter ere van Ceres, de godin van het graan, met bijhorend feest natuurlijk!

* 15 december: vandaag vieren we de verjaardag van keizer Nero, die in 37 PC geboren werd. Hij werd amper 31. Felicem diem natalem, Auguste!

* op 17 december werden in het oude Rome de Saturnalia gevierd, ter ere van Saturnus. Meesters bedienden de slaven, en er werden cadeautjes gegeven.

* 18 december: in 218 AC werd vandaag de Slag bij de Trebiarivier uitgevochten, het 1e grote gevecht van de 2de Punische Oorlog, dat Hannibal glansrijk won

* 19 december: vandaag werd in Rome de Opalia gevierd, een feest ter ere van de chthonische godin Ops, om de bewaring van het graan te verzekeren.

* Op 20 december 69 trok Vespasianus, die generaal was onder Nero, Rome binnen om de titel van keizer op te eisen.

* Op 22 december 69 werd keizer Vitellius gevangen genomen en vermoord op de Scalae Gemoniae, of de Gemonische trappen, in hartje Rome

* 23 december: in Rome was er vandaag het Larentaliafestival: ofwel voor de Lares, de huisgoden, ofwel voor Larentia, de voedster van Romulus en Remus.

* 24 december: vandaag in 3 AC werd Galba geboren, die toch de volle 7 maanden keizer zou zijn van het Romeinse Rijk, van 68 tot 69, het vierkeizersjaar.

* 25 december: pas in 336 dook het eerste gedocumenteerde spoor van Kerstmis op in het oude Rome

* 25 december: vandaag werden in het oude Rome ook de Brumalia gevierd, het winterzonnewendefeest ter ere van Saturnus en Ceres, en later ook Bacchus

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *