Latijntweets november

Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Die van september vond u hier, oktober hier, en dit zijn die van november.

* Op 4 november startten in Rome de Ludi Plebeii, ofte de volksfeesten die 14 dagen duurden, met paardenraces, theater en atletiekwedstrijden.

* filippica: een vlammende redevoering, gericht tegen één persoon. Komt van de redes die Demosthenes hield tegen Philippos II van Macedonia

* 8 november: 1 vd 3 Mundus Patet-dagen waarop de steen voor de toegang naar de onderwereld werd geopend en er omgang met de doden kon zijn

* Vandaag, de Iden van november, vierden de Romeinen het feest van Feronia, de godin van het wild, vruchtbaardheid, gezondheid en overvloed.

* Vandaag, 14 november, werd in het Oude Rome de Equorum Probatio gehouden, een parade van de equites of ridders

* Vandaag, 17 november in 9 PC, werd Vespasianus geboren, de keizer die de Flavische dynastie stichtte. Hij was de 4de keizer van 69, het Vierkeizersjaar.

* In 401, op 18 november, trekken de Visigothen, onder leiding van Alaric I, de Alpen over, en veroveren Noord-Italië

* 24/11 is de eerste dag van de Brumalia, het Romeinse winterfestival ter ere van Saturnus en Ceres. Een maand lang werd er ’s nachts gefeest.

* Vandaag 25 november in 571 AC mocht Servius Tullius, een van de Romeinse koningen, een triomftocht vieren voor zijn overwinning op de Etrusken

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *