De Heksen (+ vrijkaarten)

Deze blogpost is oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Gentblogt. Waar anders?

Elk jaar opnieuw trek ik met de kinderen naar de Toren van Babel aan de Bargiekaai voor de kinderproducties van theater Uitgezonderd, en nog geen enkele keer hebben ze me teleurgesteld. Integendeel, het cd’tje van de voorstelling ‘Pluk van de Petteflet’ is hier met voorsprong de meest gedraaide cd in huis, en zelfs ik ben hem nog niet beu gehoord.

Daarom waren we ook vandaag weer present voor de nieuwe voorstelling “De heksen”, naar het boek van Roald Dahl. Meesterverteller Roald Dahl leek wel een magische formule te hebben om bestsellers te schrijven, en voor ‘De Heksen’ (1983) gebruikte hij als ingrediënten vooral gruwel, gevaar, humor en hilariteit.

Jonas groeit op bij zijn geliefde oma. Het is een grappige dame die veel weet over de heksen, nog meer over hun bijeenkomsten en bijna alles over de Grote Opperheks. Als oma en Jonas samen met vakantie gaan naar zee, merken ze iets bijzonders op in hun hotel: veel dames, heel veel dames, heel veel bizarre dames… Het blijken allemaal heksen te zijn die hun grote jaarlijkse bijeenkomst houden. Daarop kondigt de Opperheks aan dat ze alle kinderen wil vernietigen met haar nieuwe magische formule! Tijd voor Jonas en oma om in te grijpen en de heksen proberen uit te schakelen.

Heksen01

Het geheel is gewoon magisch. Drie acteurs spelen het hele verhaal, en ik had oprecht medelijden met hen, want in de toch wel warme zaal, onder de toneelspots, droegen ze soms drie kostuums boven elkaar. De rest van de personages wordt op geniale wijze aangevuld door mannequinpoppen, handpopjes, en zelfs schaduwspel.

Ook het decor is knap gedaan: een stukje gevel fungeert als canvas voor een projector die bijvoorbeeld laat zien wat er in een boek staat, of vult het decor aan. Dat decor bestaat voor de rest nog uit een redderstoel, zoals je die op het strand vindt. Maar hang er een boei aan, en hij wordt een deel van een schip. Laat ernaast een boom zien, en hij wordt een boomhut. Of gebruik hem om de balkons van boven elkaar liggende hotelkamers te suggereren.

Maar wat de voorstelling bijzonder maakt, zijn de liedjes die erin verweven zijn. Het is nog net geen musical, maar het heeft er toch soms wel wat van weg, en het is prachtig. Dat maakt het ook voor volwassenen aangenaam om naar te kijken, net zoals de vele subtiele verwijzingen links en rechts die volledig aan het jonge publiek voorbijgaan, maar waardoor de mama’s en de papa’s onverdeeld zitten te gniffelen, of soms zelfs luidop moeten lachen. Er zit zelfs een onvervalst stukje slapstick in.

Let wel, de voorstelling is 6+, en dat heeft zijn redenen: de heksen kunnen best eng zijn. Alle kinderen zaten in het begin vooraan op twee lange banken, maar na het eerste verschijnen van de heksen zaten er plots een hoop toch wel weer midden in het publiek, lekker veilig op de schoot van mama of papa. U weze gewaarschuwd.

Is het een aanrader? Ik dacht dat dat wel duidelijk was, ja. En het leuke is, dat we voor de voorstelling op zaterdag 27 juli om 14.30u zelfs een aantal vrijkaarten mogen weggeven, in die zin dat de eerste tien volwassenen die een mailtje sturen naar redactie@gentblogt.be met in de titel ‘De Heksen’, per betalende volwassene gratis een kind mogen meenemen. De winnaars krijgen op donderdag een mailtje terug. U moest al aan het mailen zijn, tiens!

De Heksen, naar het boek van Roald Dahl
Theater Uitgezonderd
Toren van Babel, Bargiekaai 1
Nog op 22, 25, 26, 27 en 28 juli, telkens om 14.30u
Tickets via Uitgezonderd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.