Frisjes…

Met de coronaregels moeten we vooral blijven verluchten. Geloof me, als je met 23 of 25 mensen in één lokaal zit, dan schiet de CO² meteen de hoogte in.

Vorig jaar moest dat ook, maar toen zaten we in een vriesperiode net in lockdown thuis. Toen de school weer begon, was het toch wel weer een stukje warmer. Dit jaar hebben we meer pech: de temperatuur buiten hangt net boven het vriespunt, maar toch moeten die ramen open. Gelukkig hebben we nu in elk lokaal een CO²-meter, waardoor we ook af en toe de ramen kunnen dichtdoen en even opwarmen.

Maar deze morgen had ik een groep van 18 eerstes en had ik tijdens de paar minuten pauze tussen twee lesuren in, de ramen eventjes goed open gezet. Dit was het gevolg:

Zeven graden, geloof me, daar moeten die kinderen dus stil in zitten. Nee, dat is het dus echt niet. En de meter stond ook niet vlak voor een open raam, maar wel op mijn bureau.

Gelukkig is dit eerder een uitzondering: in mijn andere eerstes op dinsdagnamiddag was dit het resultaat:

Dit jaar heb ik een kleine groep zesdes, maar elf man. Op vrijdagnamiddag zitten we in het kleine lokaaltje van Grieks, dat om een of andere reden, zelfs met de ramen open, altijd vrij warm blijft. Maar toen ik toch vijf minuten de ramen dicht hield, kreeg ik dit resultaat:

Een heerlijke 18 graden, maar ook een hoge CO² waarde. Na vijf minuten met het raam open werd het dit:

Mocht iemand dus twijfelen aan de zin of onzin van verluchten, hier is het bewijs. Dat je er koud van krijgt in de winter, is helaas een minder fijn neveneffect.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *