De nieuwe schoolbrochure

Awel, daar ben ik nu eens mega trots op se!

Een jaar of vijf geleden ben ik plots, zomaar, begonnen met een nieuwe infobrochure voor onze school. De vorige was een zeer tekstueel, grijsblauw boekje quasi zonder foto’s. Ik heb dat toen omgegooid naar een heus krantje, met nog heel veel tekst – dat is zo in een krantje – maar met ook veel foto’s. Een compleet andere visie dus. U kan hier nog eens bekijken hoe dat er toen uitzag.

Ik was daar toen ook behoorlijk trots op, want ik ben per slot van rekening geen grafica, ik ben classica. Tsja.

Daarna heb ik die elk jaar geüpdatet, met nieuwe foto’s, nieuwe schema’s, dat soort dingen. Ook telkens wel wat werk, maar bon, dat viel wel mee.

Vorig jaar kwam onze directie af dat ze een nieuw concept wilden, en of ik dat dan maar wilde doen. Toegegeven, dat was vorig jaar ergens in april al, denk ik. Ik word inderdaad vier uur per week betaald als mediacoach – omgerekend zes standaard werkuren – maar dat gaat eigenlijk op aan de website en alles errond, zoals foto’s trekken, FB updaten, evenementen aanmaken, instagrammen, dat soort dingen.

Soit, ik ben toen daar maar aan begonnen, beetje bij beetje. Alleen moest er een hoop nieuwe informatie in met die onderwijshervorming en wisten we zelf eigenlijk nog niet goed wat er allemaal moest staan. Maar ik kon wel al beginnen grasduinen in de 55.000 + foto’s van de school, zelf extra foto’s trekken, en de basisteksten schrijven. Na de kerstvakantie schreef ik toen dat ik een deftig begin had. Toen was het wachten op de directie en de vergaderingen van de werkgroep innovatie. Jammer genoeg was de brochure daardoor niet klaar voor de zesdestudiejaartjes die naar het toneel kwamen kijken. Niks aan te doen, ik kan niet schrijven wat nog niet beslist is.

Helaas werd de deadline daardoor wel erg krap: dinsdag viel de definitieve beslissing, woensdag kreeg ik alles door van de directie, woensdagnamiddag kon ik dus de laatste drie pagina’s toevoegen, donderdag werd alles nog eens heel grondig nagekeken zodat ik ’s avonds nog een uur of drie de puntjes op de i kon zetten – en nog maar eens mijn koorrepetitie overslaan – en gisteren kon alles naar de drukker. Normaal gezien moet alles er dan volgende week vrijdag zijn: te laat voor de proeflesjes van de zesdestudiejaartjes, maar wel netjes op tijd voor de infoavond op dinsdag. Ugh.

Maar, absoluut geen grafica zijnde, vind ik het resultaat wel meer dan geslaagd. Toegegeven, ik had een voorbeeld dat ik vrij trouw heb gevolgd, maar mijn ethische bezwaren daaromtrent waren snel weg toen ik zag dat zij op hun beurt mijn teksten hier en daar gewoon letterlijk hadden overgenomen. Mja… Het is vooral veel rustiger geworden, minder tekst, minder vol, meer gestileerd. En er is ongelofelijk veel tijd in gekropen, iets wat een professional wellicht veel sneller had gekund. Het voorbeeld heeft dan ook 600 euro aan ontwerpkosten gekost, heb ik me laten vertellen.

Enfin, oordeelt u vooral zelf. Het contrast met de vorige krant is groot.

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.