Vaststellingen over Kopenhagen

 • Een ongelofelijk propere stad. Maar echt. Niet alleen het toeristische centrum, ook de parken en de buitenwijken die we gezien hebben. Of zoals Bart zei: “Zelfs hun bouwvallen zijn proper”. Er is iets van, ja.
 • Alles met kaart. Maar dan ook alles, tot en met een ijsje. Wij hebben geen Deense kroon in onze handen gehad, ik zou niet weten hoe ze eruit zien. Ongelofelijk gemakkelijk, eigenlijk feitelijk. Ook het vliegtuig en dergelijke was allemaal met smartphone, geen papier.
 • Iedereen spreekt er Engels, en goed ook. Wel zo gemakkelijk natuurlijk. Want ik had verwacht om toch iets te verstaan van dat Deens, maar dat valt lelijk tegen.
 • 44 geocaches gedaan in het centrum, en het zijn ze nog niet allemaal. Op die manier hebben we wel de stad op een andere manier gezien.
 • Fietsen. Ja, er zijn er veel, maar minder dan verwacht. Maar de infrastructuur is zalig: grote brede fietspaden, vaak met voorsorteerstroken zelfs, en eigen verkeerslichten. Nog zoiets: eerst het voetpad, dan het fietspad, dan pas de parkeerstroken – als die er al zijn – en dan de rijbaan. Veel minder risico op stationeren op het fietspad dus. En een fiets huren is dus echt wel een aanrader. Een elektrische fiets nog veel meer, want Kopenhagen heeft een klein centrum, maar daarnaast is er nog echt veel te zien.
 • Water. Veel meer water dan gedacht, eigenlijk. Heel erg mooi ook, dat bewijzen de foto’s wel.
 • Zonder geluid, maar wel gewoon in Christiania, op vijf minuten van het centrum.
 • Kerkhoven zijn er prachtig: meer park dan wat anders. Enfin, toch wat ik gezien heb. Er zijn trouwens ook echt veel parken, veel groen.
 • Het is een dure stad, maar dat wisten we op voorhand. 5 euro voor een ijsje, 5 euro voor een latte, enzoverder. Tsja…
 • Denen zijn zonnekloppers. Overal staan er van die strandstoelen, en zitten de mensen buiten. En ’s avonds zijn er dekentjes en terraswarmers voorzien, zodat iedereen buiten kan blijven.
 • Er wordt zeer weinig gerookt, enfin, toch voor zover wij gezien hebben. De meeste terrassen zijn ook rookvrij, en dat is wel aangenaam, ja.

Ja, ’t was een fijn reisje. Malmö, daar zijn we gewoon niet geraakt, geen tijd voor.

2 Antwoorden op “Vaststellingen over Kopenhagen”

 1. hoe meer naar het noorden hoe meer kans op propere steden, heb dat ook gemerkt in Berlijn en Stockholm. Ook de Zweden en de Noren zijn zonnekloppers en het mag koud zijn wat het wil, zon = ijsjes eten 🙂
  En duur ja, ook wel typisch voor Scandinavië

 2. ‘k had ooit van taxichauffeur (waar ik stevast in buitenland eerst check of ze wel visa aannemen) dat ze alles met kaarten betalen en niet meer met contant geld enz. Dat leek ook mijn indruk. Dus toen we in Kopenhagen waren dacht ik er ook compleet niet aan om kronen af te halen.

  Tot we dus in de treasury de kroonjuwelen wilden bezoeken en daar verplicht waren onze tassen in locker te steken: daar moest je dus wel geld voor hebben. Bijgevolg moest ik aan kassa gaan aanschuiven om daarvoor wat geld met kaart te wisselen waarbij ik toch preek kreeg dat het dom was om absoluut niets van geld op zak te hebben. Ja tiens…zucht.

  Volgende keer moet je naar Stockholm gaan, dat vond ik nog leuker, dat ligt nog meer verspreid op allerlei eilanden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.