Openmonumentendag in Gent: Gent kleurt oranje

Ow_Ng9iGJolsGNO9b6EWFg0AyK98jUU_53_MU2tK6dg

Ik hoop dat zondag het weer een beetje meezit, want Open Monumentendag (OMD) is eigenlijk altijd wijs. De meest memorabele was die in het teken van Metaal, en toen ben ik nog de ASEC-site gaan bezoeken, voor die gerenoveerd was.

Dit jaar staat het hele culturele jaar in het kader van Willem van Oranje, en dus ook de OMD. Ik kreeg alvast de max van een pakketje in handen: een overzicht van alle activiteiten rond de oranjegekte, maar ook vooral het Willemwandelplan. Dat stadsplan gidst je door de straten van de stad, en je ontdekt allerhande monumenten die gelinkt zijn aan de periode 1815-1830. Speciaal voor Open Monumentendag kan je ook enkele van de monumenten, zoals de Aula van de Universiteit en de Troonzaal van het stadhuis binnenin bekijken.

Voor kinderen is er een mooi Kleur Gent Oranje-doeboekje met uitleg op kindermaat en heel veel opdrachten om onderweg of thuis te doen. Het is gericht op kinderen tussen 6 en 12, en wil hen spelenderwijs het belang van het koningschap van Willem I en de daarbij horende monumenten doen ontdekken.

Om 10.30 uur en om 14.30 uur kunt u aansluiten bij een Willemwandelparcours met een gids van Vizit. Extra rondleiding om 12.00 uur! U kunt kiezen voor een rondleiding voor volwassenen of een toer op kindermaat.

U kunt het Willemwandelplan en het Kleur Gent Oranje-doeboekje op zondag 13 september gratis afhalen aan de Gent-kleurt-Oranje-stand in de inkomhal van het stadhuis van 10.00 tot 17.00 uur, maar ook in het STAM, het Design Museum en het MSK. Voor de rondleiding moet u zich wel inschrijven. Dit kan telefonisch via Gentinfo (09 210 10 10, bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur) of online.

Daarnaast stelt de Dienst Monumentenzorg en Architectuur 14 kapellen en 1 voormalige pastoriewoning open, en biedt ze een fiets- en wandeltocht aan langs Gentse gevelkapellen. Alle informatie is te verkrijgen in het Bisschopshuis op het Bisdomplein.

En nu maar hopen dat het geen ouwe wijven regent…

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.