Latijntweets juli

Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Die van de voorbije maanden vindt u hier.

* Op 5 juli herdachten de Romeinen de Poplifugia, ofte de vlucht van de Romeinen uit de stad in 390 AC toen ze aangevallen werden door buren.

* 6 juli = de eerste dag van de Ludi Apollinares, grote festiviteiten ter ere van de god Apollo #latijntweet

* Op 9 juli hielden de Romeinen de Caprotinia, ter ere van Juno. Slavinnen liepen op die dag rond, zichzelf slaand met vuisten en stokken.

* Op 10 juli 48 AC kan Caesar tenauwernood een catastrofale nederlaag tegen Pompeius vermijden, in de Slag bij Dyrrhachium in Macedonië.

* Nog op 10 juli sterft keizer Hadrianus aan een hartaanval in Baiae. Hij wordt in Rome begraven in zijn tombe naast zijn vrouw.

* 12 juli 100 AC: de geboortedag van Gaius Julius Caesar. Hij zal sterven op 56jarige leeftijd door de hand van zijn adoptiefzoon Brutus

* 19 juli: vandaag in 64 PC raast een gigantisch vuur door Rome en vernielt het grootste deel van de stad. Nero wordt valselijk beschuldigd.

* 20 juli: vandaag in 356 AC, dus liefst 2370 jaar geleden, werd Alexander de Grote geboren. #oudheidtweet

* Op 21 juli 356 AC gaat de tempel van Artemis in Efese, een van de zeven wereldwonderen, in vlammen op. Wellicht brandstichting.

* Op 25 juli hielden de Romeinen de Furrinalia, naar de oude obscure godin Furrina. Het festival had wellicht te maken met water… #Latijn

* Op 31 juli 30 AC haalt Antonius bij Alexandrië een kleine overwinning op Octavianus, maar het merendeel van zijn troepen deserteert.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *