Latijntweets mei

Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Die van de voorbije maanden vindt u hier.

* 1 mei was het feest van de Bona Dea: een vrouwenfeest waarbij geen mannen toegelaten waren. Clodius bracht zichzelf zo in zware problemen.

* 9 mei: vandaag hielden de Romeinen de eerste van de drie Lemuria: feesten waarbij de kwade geesten van de doden werden verdreven met bonen.

* 13 mei: dag drie van de Lemuria: het gezinshoofd stond op om middernacht en liep blootsvoets rond het huis, terwijl hij bonen over de schouder wierp. De incantatie was: “haec ego mitto; his redimo meque meosque fabis”. Mei was door dit dodenritueel niet geschikt voor huwelijken.

* 15 mei was de Mercuralia: het grote feest ter ere van Mercurius, waarbij handelaars zichzelf, hun schepen en handelszaak besprenkelden.

* Op 23 mei vierden de Romeinen de Rosalia, of het Rozenfeest, waarbij ze met rozen de doden eerden.

* Op 24 mei 15 AC werd generaal Germanicus geboren, achterneef van Augustus, adoptiefzoon van Tiberius, vader van Caligula, broer van Claudius

* Op 28/05/585 AC is er een zonsverduistering, voorspeld door de Griekse filosoof Thales. Dit wordt een spildatum voor tijdsrekening.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *