Kindle Paperwhite

Voor wie het niet zou kennen: de Kindle (uit te spreken zoals in het Nederlandse kind, btw) is een e-reader, een elektronisch boek. Het ding is zo klein als een paperback, weegt minder dan het doorsnee boek, en je kan er massa’s boeken tegelijk op zetten. Het grote voordeel is: je kan zowel bij klaarlichte dag, in de zon, als in het donker lezen door het ingebouwde licht. En het is ook veel zachter aan de ogen dan een iPad of zoiets, die je daar ook kan gebruiken om te lezen, maar zonder bovenvermelde voordelen.

Het nadeel is dan weer dat je de boeken niet fysiek hebt. Je moet ze kopen, maar kan ze daarna niet in de boekenkast zetten (wat overigens evengoed een voordeel kan zijn) of uitlenen. Voor de ‘goeikoop’ moet je het niet doen: je betaalt quasi evenveel voor een e-book als voor een gedrukt exemplaar.

Maar bon, ik wilde dus zo’n Kindle Paperwhite, eentje die ik in één hand kan houden, en ook met datzelfde hand kan bedienen. Heel makkelijk voor in bed, trouwens. De maker van de Kindles is Amazon, die ze dan ook op zijn sites verkoopt. Helaas, daar zit dus een addertje in het gras: de Duitse, Franse of Engelse versie van Amazon versturen wel boeken naar België, maar niet die Kindle. Daarvoor word je prompt weer doorgestuurd naar de Amerikaanse versie, het moederbedrijf. En als je dus zo’n Kindle laat opsturen uit de Verenigde Staten, kost je dat niet alleen behoorlijk wat transportkosten, maar ook invoertaksen.

Na wat rondgevraag op Twitter kwam ik te weten dat de Engelse boekhandel Waterstones in Brussel ze verkoopt. Voor een fikse meerprijs (169 euro ipv 129 op de site), dat wel, maar bon. Ik heb er eentje besteld, en Monica (nog eens dank u, Monica!) is hem gisteren voor me gaan halen en heeft hem vandaag bezorgd. Een ideaal excuus, overigens, voor een stevige koffie en een fijne babbel.

Gierig als ik ben, had ik geen zin om nog eens 35 euro te betalen voor een stevige leren hoes, en ik wilde trouwens iets dat ietsje origineler was. En dus heb ik uit similileer zelf een hoesje gemaakt, eentje dat perfect past, en waarop ik de tekening van mijn opzijgezette iPhone heb herhaald. Met zilverstift die ik nog had vanuit het middelbaar, nota bene.

Ik vind het best geslaagd, voor een half uurtje werk. En nu ben ik dus een bijzonder tevreden lezer.

Kindle1

Kindle2

Kindle3

7 Antwoorden op “Kindle Paperwhite”

 1. Heel mooi, ik ben al een tijdje aan het kwijlen op zo’n ding, goed dat ik niet wist dat ze bij waterstone’s te koop waren. Allez ik wist dat wel maar ging er van uit dat dat enkel in de UK het geval was. Maar similileer, waar haal je dat? Kan je dat stikken?

 2. Goh, geen idee meer waar ik het mijne gehaald heb: ik heb het zeker al twintig jaar liggen, een gigantische lap maar met een paar defaultjes in, vandaar. En ja, dat is een beetje zoals vilt, qua dikte: je kan dat perfect stikken en behandelen als stof.

  Als ge wilt, moogt ge gerust ne keer een stuk komen halen hoor!

 3. Kindle spreek je toch echt uit als [kin-duhl] 🙁

  Heel mooie hoes die je daar gemaakt hebt trouwens. Ben aan het twijfelen om een paperwhite te kopen, maar ik zit ermee in dat de kindles reclame tonen. Stoort je dat?

 4. Talyn: uiteraard met de ‘el’ erbij, maar ik bedoelde niet zoals ‘kaind’, zoals sommige mensen denken.

  Wat die reclame betreft, kan ik je niet helpen: ik heb een ganse reeks boeken gekregen van iemand, en die zijn allemaal zonder reclame. Ik heb nog totaal geen reclame gezien op mijn Kindle, integendeel, het is echt een boekgevoel.

  En thx voor het complimentje over de hoes ^^

 5. HEE dat is me een mooi hoesje zeg. Wat een slim idee, Drun.
  Ik zat net een beetje rond te kijken naar een goedkope manier om mijn gloednieuwe kindle aan te kleden. De hoezen van Amazon vind ik nou eenmaal niet zo bijster mooi, of wel mooi maar dan veels te duur. Deze zelfgemaakt variant vind ik WEL mooi. En zelf maken is extra leuk.

  DUS gaat deze Eef morgen naar de stoffenwinkel om nepleer te kopen (want dat hoort wel bij een boek, een leren kaft!) en gaat ze ook een bloedmooie KindleKaft maken.

  Wat fijn dat je je idee hebt willen laten zien, dank je wel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *