Aardbeientaart

Aangezien er vandaag niet veel te beleven viel, behalve dan het maken van valiezen, geef ik je het recept van de aardbeientaart mee. Jawel, dat recept waar ik het al een paar keer over had, en waar menig persoon me naar gevraagd heeft.

Het is dan ook de moeite waard: bijzonder weinig calorieën, en bijzonder lekker. Ja, het zal wellicht nog lekkerder zijn als je er room en dergelijke in doet, maar dat is niet echt de bedoeling. Het zijn grote stukken, ideaal ook als ontbijt, en ik heb ze voor een vriendin zelfs al volledig suikervrij gemaakt omdat zij diabeet is. En ja, nog minder calorieën, en even lekker. Proberen dus!

Wat je nodig hebt:

aarbeientaart

* 2 eieren
* 2 eetlepels warm water (het steekt niet nauw)
* 60 gr suiker of het equivalent in zoetstof, wat mijn voorkeur wegdraagt
* snuifje zout
* 50 gr bloem
* 30 gr aardappelzetmeel
* 8 blaadjes witte gelatine
* 500 gr. magere yoghurt
* 600 gr aardbeien (nen gewone pot volstaat ook)
* 500 gr magere plattekaas
* citroenmelisse voor de afwerking

Hoe ga je te werk?

1. Splits de eieren. Klop het eigeel met water, suiker (of zoetstof) en zout tot een ruban (zo van dat schuimig wit). Klop daarna het eiwit stijf, en giet dat dan bovenop het eigeelmengsel. Zeef bloem en aardappelzetmeel eroverheen, en meng alles grondig door elkaar.

aarbeientaart2

2. Verdeel het deeg over een met bakpapier bekleed bakblik (een springvorm is ook wel verrekte handig, zo blijkt) en bak het in het midden van de oven op  180° graden (heteluchtoven, een gewone oven mag op 200°) tussen de tien en de vijftien minuten, tot het mooi bruin is. Laat afkoelen, en verbrand je vingers niet bij het uitnemen.

3. Laat de gelatine weken in koud water, knijp ze uit, warm ze op tot ze opgelost zijn (tip van de pro: als je met je vinger wil voelen of alles wel opgelost is, lek daarna dan die vinger NIET af, ik herhaal: NIET, want maat, dat is zooooo viezig!), en roer er dan 250 gr yoghurt grondig door tot je een gladde massa krijgt. Roer er dan de rest van de yoghurt en de plattekaas door, kiep er de fijngesneden aardbeien bij (let op, ge zijt daar een tijdje mee zoet, met die aardbeien te snijden), doe er naar uw goesting nog wat zoetstof bij, roer nog eens alles grondig door elkaar, en zet het een half uurtje in de ijskast.

aarbeientaart3

Als het zowat opgesteven is, doe dan het mengsel netjes boven op de bodem, en strijk mooi glad, want alle plooitjes en putjes blijven zichtbaar. Laat een uur of drie opstijven.

4. Snij de taart in acht stukken (het helpt als je je mes eerst in heet water doopt, dat snijdt nog makkelijker), versier met een paar stukjes van de overgebleven aardbeien en een takje citroenmelisse.

En voila! Taart waar je je niet schuldig over hoeft te voelen, en bijzonder lekker. Voor de Weight Watchers onder jullie: 3 propunten per stuk, en het zijn grote stukken.

Ik ben benieuwd of ze ook zou lukken met nectarines, want het aardbeienseizoen loopt op zijn eind. Als iemand het uitprobeert: laat eens weten? Of laat in de comments ook gewoon eens weten wat je ervan vond, als je ze hebt gemaakt!

6 Antwoorden op “Aardbeientaart”

  1. Tx! Ga dat zeker eens proberen…

    Heb gisteren eindelijk dat boekje gevonden waar dat recept instaat, zo eens naar een andere cursus gaan levert altijd leuke vondsten op 😉

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *