Gent Expert gezelschapsspel

GentExpert_Kaartje56x87_rug.indd

Omdat ik gestemd had voor ‘De Strafste Gentenaar’, won ik toch wel zo’n Gent Expert spel zeker? Maar omdat Bart een genomineerde was, kreeg hij op de uitreiking zo’n spel, en ik ook. Eén exemplaar heb ik aan mijn ma gegeven, eentje hebben we zelf gehouden, en het derde is voor u, als u dat wil. Het enige wat u moet doen, is een berichtje laten in de commentaren hieronder, en wel voor 16 april. Een van de kinderen zal dan wel voor onschuldige hand spelen, en de winnaar krijgt dan wel bericht.

Wat is dat nu, dat spel? Wel, Stad Gent omschrijft het als volgt:

Samen met Corelio ontwikkelde de Stad Gent ‘Gent Expert’, een gezelschapsspel over Gent, samengesteld door de Gentenaars zelf. In het spel wordt de kennis over de Arteveldestad getest aan de hand van vierhonderd vragen.

De realisatie van ‘Gent Expert’ past in het ‘ambassadeursprogramma’ van de Stad Gent, waarbij alle Gentenaars (en anderen) hun ‘Gent-factor’ nog meer kunnen vergroten. Zij zijn zelf immers het best mogelijke mond-aan-mond promotiekanaal voor de Stad Gent. Het uitstralen van fierheid en uitdragen van kennis over de stad werkt imagoversterkend.

‘Gent Expert’ telt vierhonderd vragen in vier verschillende categorieën, namelijk:

 1. geschiedenis, aardrijkskunde en politiek
 2. showbizz en sport
 3. toerisme, cultuur en gastronomie
 4. winkels, bedrijven en horeca

De vragen konden in de loop van de maand september 2011 door de Gentenaars zelf ingediend worden via de website van de krant De Gentenaar. Daarnaast werd ook een oproep gedaan bij het stadspersoneel om zoveel mogelijk originele vragen door te sturen.

De spelregels van ‘Gent Expert’ zijn heel eenvoudig. Men kan het spel spelen met twee tot vijf spelers. Elke speler start met twaalf ronde fiches. De overige fiches worden apart gelegd en vormen de bank. Om beurten gooit één speler met de twee dobbelstenen. De ene dobbelsteen bepaalt uit welke categorie men een vraag krijgt, de andere zegt wat er gebeurt als men het antwoord juist heeft. Na het gooien van de dobbelstenen en het bepalen van de kleur, leest een tegenspeler de vraag voor en controleert hij of het antwoord juist is.

Et voilà. Succes ermee!

25 Antwoorden op “Gent Expert gezelschapsspel”

 1. Laat maar komen ! Ik zou het echt graag hebben anders koop ik het wel nog ergens misschien nog te krijgen bij het STAM ?

 2. Hey Gudrun,

  binnenkort verhuis ik naar Sint-Truiden. (zodra ik mn contract getekent heb tenminste ;-))
  Mss een manier om mn roots nooit te vergeten en de limburgers meer te leren over Gent !

  Kou je wel op de hoogte.

  Groetjes Ina x

 3. Een gezelschapspel is altijd fijn, maar daar heb je gezelschap voor nodig. Ik ga de kelk deze keer aan me voorbij laten gaan, denk ik. 😉

 4. Had het in de krant gezien, ik heb zelfs denk ik een vraagje ingediend, of die weerhouden is, weet ik niet.

  Ik ben ook wel geïnteresseerd om dat spel te krijgen.

 5. Dit spel combineert mijn passie voor Gent en de leute bij Trivial!! I like! Ik doe mee aan de wedstrijd 🙂 Spannend!

 6. Als geboren Gentenaar, opgegroeid in de wildernis van de Brugse Poort, nog vlak bij Sint-Jacobs en ook bij de Veldstraat gewoond, lesgevend in het Stedelijk Onderwijs (Vree wijs)en dan nog ggids van een interculturele wandeling bij Democratie 2000 (zie link website, wat gratis reclame kan nooit kwaad) is dit gewoon op mijn maat geschreven. Laat maar komen 🙂

 7. Ik wil ook graag mijn kans wagen, de wederhelft is een grote spelfanaat (en als het met Gent te maken heeft…)

 8. Omdat ik er geboren en getogen ben, maar altijd droom van andere oorden.
  Omdat het niet lukt met woorden alleen aan mijn buitenlandse leerlingen uit te leggen, wat dat is ‘hangen op de Graslei’.
  Omdat mijn vrienden nog steeds verwoede pogingen doen me overtuigen dat Gent geweldig is om (terug) in te wonen, en ik ze gelijk geef. (Binnen twee maand ben ik dan ook terug voor een tijdje.)
  Om dat alles: ja graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *