Tarte Tatin

Vorige week was Bart thuisgekomen met de overschot van de fruitmand van kantoor. Daardoor zat ik plots met stapels grote appels, die niet meer zo fris waren om zo op te eten, maar wel perfect om ergens in te draaien.

Gisteren heb ik van de winkel een pakje bladerdeeg meegenomen, en vandaag heb ik me dus aan een Tarte Tatin gewaagd. Ik heb hier en daar eens rondgekeken voor wat recepten, en uiteindelijk gewoon mijn goesting gedaan :-p Ze was bijzonder lekker, maar de karamel mocht krokant geweest zijn. De volgende keer daar toch eens wat aan doen.

Ingrediënten:

– een hoop appels ad libitum
– boter, minstens 100 gr.
– bruine suiker, ook 100 gr.
– bladerdeeg
Zorg ook voor een stevige vorm die diep genoeg is, eventueel een pan die in de oven mag.

tatin1

– Smelt de boter in de opwarmende oven (180°) of in de microgolf. Doe er daarna de suiker bij, en zet dit in de oven, bij voorkeur rechtstreeks op de onderkant.

tatin2

De volgende keer ga ik dat mengsel echt lang laten staan, totdat het begint te karamelliseren, ofwel in een pan doen en echt op het vuur zetten, zoals Michel het doet.

Schik er daarna de in partjes sneden appels in, en vul de gaatjes links en rechts met de overschot van je appels. Zet dat minstens een kwartier in de oven, tot je appels lichtjes bruin beginnen worden. Ook nu heb ik het rechtstreeks in de oven gezet, zonder rooster.

Tatin3

Drapeer er daarna je bladerdeeg over. Tip: laat het niet, zoals bij andere bereidingen, eerst even uit je koelkast liggen: zodra ik het deeg op de hete appels gelegd had, wilde het niet meer van het papier en heb ik serieus staan prutsen. Dus ofwel eerst van het papier, ofwel bijzonder snel zijn :-p

tatin4

Zet het daarna in de oven voor minstens een kwartier, tot je deeg mooi goudbruin ziet. Laat daarna even afkoelen (maar blijkbaar niet te lang of het zou vastzitten).

tatin5

Leg er een groot bord over, en keer in een flukse beweging om. Pas op, er kan karamel uitlopen, en die kan heet zijn!

Dien op terwijl het nog warm is, bij voorkeur met een bolletje ijs.

tatin6

Smakelijk! (En let maar niet op de calorieën :-p)

2 Antwoorden op “Tarte Tatin”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.