F.A.C.T.S.

Ofte Fantasy, Anime, Comics, Toys en Science Fiction, een van de grootste beurzen voor spelletjesgeeks in Europa. Vorige jaren zaten ze nog in het ICC, maar daar barstten ze uit hun voegen, en dus werd het dit jaar voor het eerst een editie in Flanders Expo.

Twee grote zalen stonden vol tafels en standen, de meeste daarvan verkopers van het gerief uit de titel van de beurs. Je vond er stapels figuurtjes van Star Wars, Spiderman, manga, Pokémon, …, maar ook comics, kleren allerhande, juwelen in de elfige sfeer, pluche beesten, speelgoed, en zo kan ik nog wel even doorgaan met opsommen. Geloof me, het ziet er vrij hallucinant uit.

Het leuke aan de beurs, is dat er ook cosplay is, ofte costume playing. Voor veel fans is dat hét uitgelezen moment om zich te verkleden in een favoriet personage, en daar dan ook veel werk, tijd en geld te steken. Ik heb hordes Storm Troopers uit de Star Wars films gezien (ganse fanclubs uit Wallonië, Frankrijk en Engeland), tot en met Vader en een paar Wookies, en een jongetje dat zich wellicht te pletter zweette als Ewok. Schitterend gewoon! Er liepen felblauwe geesten rond, prachtige mangaverpleegstertjes, Lara Crofts, Leeloo uit The Fifth Element… Op beide dagen werd er ook een wedstrijd gehouden voor het knapste kostuum, en man, daar viel echt wel wat te zien.

Want een deeltje van de beurs was gewijd aan de fans, ofte de Fan Village. De Star Wars adepten waren gekomen met een ongelofelijk decor, met een compleet ruimteschip en sand glider en alles erop en eraan. Er stond een groep van R2D2bouwers, die hun robotjes de zaal rond stuurden. Er waren fotoshoots en handtekeningensessies met personen als Kevin Sorbo (Hercules uit de gelijknamige reeks) of Teal’c uit Star Gate, maar ook andere acteurs en massa’s tekenaars.

Enfin, voor de liefhebbers een waar Walhalla!

En wat liep ik daar nu te doen? Wel, ik ben al sinds jaar en dag lid van Elanor, het Vlaamse Tolkiengenootschap (al mag ik dat eigenlijk niet meer zeggen want de erven van Tolkien hebben alle rechten op zijn naam, en dus moeten we betalen als we die titel nog willen gebruiken). Wij stonden er ook met een stand, gewoon om ons kenbaar te maken. Een van de ferventste leden is professioneel costumière, en heeft prachtige kleren ontworpen als eindwerk in het kader van The Lord of the Rings. Die stonden uiteraard opgesteld, tot grote bewondering van vele passanten. De hele stand was aangekleed, wijzelf incluis (ik ben een kleine dikke hobbit), en het was de bedoeling om aan storytelling te doen. Helaas was de akoestiek zodanig slecht, dat dat compleet ondoenbaar was. We hebben wel namen in het Tengwar geschreven (de sierlijke elfenletters) en haar gevlochten, en eigenlijk gewoon algemeen veel lol gehad met het kijken naar mensen. En uiteraard mag ik de zwaardvechtshow van Namarië niet vergeten, de meer agressieve tak van Elanor.

Enfin, het was een goede editie. Hopelijk krijgen we volgend jaar nog méér volk, en vooral ook een eigen plekje om aan storytelling te doen. Want wat kan je met de literatuur van Tolkien, als je niet kan voorlezen of verhalen vertellen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.