Examenuitspraken

Soms schrijven leerlingen (on)bewust hoogst vermakelijke dingen op hun examen. Ik geef er u een paar mee…

 •  “Het schip werd opgegeten door een draaikolk”. Om nom nom.
  ;
 • (Over een man in diezelfde draaikolk) “Hij werd nog een paar keer ter plaatse in het rond gezwierd, een beetje zoals sla in een slazwierder.”
  ;
 • “Dan gaat het natuurlijk mis, en zit de kar op de wagen.”
  ;
 • Ik vraag waarom de godin Eris onvermijdbaar is op het huwelijk van Peleus en Thetis. Mijn antwoord: zij is de godin van de twist, en of ze haar nu uitnodigen of niet, ze zal toch wel de boel komen verstoren. Dat doet ze dan ook met de twistappel die leidt tot het Parisoordeel en de Trojaanse oorlog.
  Antwoord van een leerling: “Ze is de godin van de twist en sinds het onmogelijk is om geen ruzie te maken als twee personen getrouwd zijn, zal zij sowieso toch wel ergens verschijnen.” Hij heeft zijn punten gekregen.
  ;
 • “Ik vind dat het boek een goed niveau van dramatischeid (sic) heeft.”
  ;
 • En dan het beste antwoord ooit op de vraag “Wat is een philippica?” (Voor wie het niet mocht weten: een philippica is een persoonlijke redevoering op de man, niet op de bal, waarbij de tegenstander met de grond gelijk gemaakt wordt. Zo genoemd naar de redevoeringen van Demosthenes tegen koning Philippos II van Macedonië).
  Antwoord: “Cicero maakte brandhout van Marcus Antonius in de 12 Orationes Philippicae. Het is dus een soort van diss-track maar in voordrachtvorm (dus geen liedje 🙂 )”
   

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.