Kloven

Ik weet niet hoe het komt, maar ik ben dus bijzonder kloofgevoelig.

Ik vind het ook vreselijk om in de zomer dames te zien lopen in prachtige sandalen, met dan van die zwarte kloofstrepen op hun hielen. Maar helaas, ik krijg die kloven niet onder controle: ik smeer elke avond mijn hielen netjes in met speciale crème (Podexine, Scholl, Vögel, you name it), en om de twee dagen haal ik er de eelt af onder de douche, en toch blijven de kloven. In de zomer kunnen ze zelfs zodanig diep zijn dat ze bloeden en ik loop te strompelen. Het moet iets genetisch zijn, want zowel mijn vader als mijn grootmoeder hebben dat ook.

Helaas, ik heb het dus ook aan mijn handen tegenwoordig. Als ik veel met mijn handen in het water heb gezeten – koken, afwassen, schilderen en dus vaak handen wassen, kindersnoetjes afkuisen, tafel even schoonvegen, natte was ophangen – kan ik er donder op zeggen dat er naast mijn nagels zo van die kleine, diepe kloofjes ontstaan die bijzonder pijnlijk zijn. En ja, ik smeer elke avond voor het slapen gaan mijn handen in met een extra rijke crème, en ook overdag smeer ik regelmatig. Wat kan ik anders doen? Ik begin nu meer en meer handschoenen te gebruiken, bijvoorbeeld om te tuinieren en dus met mijn handen in vochtige aarde te zitten.

Met andere woorden: wie extra raad heeft voor mij: graag. Maar een bepaald merk smeersel aanraden heeft geen zin, vrees ik, want ik heb al zowat alles dat je gewoon in de winkel of apotheek kunt kopen, uitgeprobeerd. Ook Neutrogena en dergelijke, jawel.

Hmpf.

 

5 Antwoorden op “Kloven”

 1. Een paar dingen die kunnen helpen (die mijn pa hielpen toen zijn handen altijd open lagen toen hij taverne had):
  – combineren van eerst een echt vette zalf en daarna een gewone handcreme + slapen met katoenen handschoentjes met daarover plastieken handschoenen
  – meermaals per dag handcreme smeren, als het kan telkens je in contact kwam met water
  – ipv zeep of douchegel een badolie of badzout gebruiken, want die gaan uitdroging tegen
  – en potjes water op de chauffage of in huis zetten

 2. Er bestaat iets waardoor kloven heel snel dichten, bij de apotheek. Daar zat onlangs ook een smeerseltje bij en dat schijnt hier wel te werken. Lief heeft daar trouwens ook vaak last van.

 3. er was vroeger in of rond gent een apotheker die zelf rode zalf maakte daarvoor en werkte zeer goed, helaas geen naam , weet enkel dat het een wit potje was met zwart deksel en donkerrode zalf , ruikte niet zo heel lekker maar na 1 a 2 keer opsmeren waren ze dan ook weg , helaas weet ik niet welke apotheker het was , kende de zalf via mijn oma en plots was het over want de apotheker ging op pensioen en was geen overname dacht ik . Dus ik hoop dat je uw wondermiddeltje nog gaat vinden .

 4. Mario heeft last van kloven aan zijn vingers en handen wanneer hij met bepaalde metalen gewerkt heeft (aluminium bijvoorbeeld) en gebruikt regelmatig uiercrème van Het Kruidvat, voor het slapen gaan doet hij vaak katoenen handschoenen aan na het insmeren. Door de dag gebruikt hij doodgewone klassieke nivea.

 5. Meer verzadigde vetten eten, die maken je celwanden sterker en houden je huid zo makkelijker gaaf.
  (maar dan best ook wel koolhydraten – relatief – beperken, van beide veel eten is niet zo goed voor de gezondheid en het gewicht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *