Lego: hoe spelen kinderen zowel online als offline?

Toen Lego me een tijdje geleden uitnodigde voor de “lancering” van hun najaarsaanbod (en bij uitbreiding dus voor Sinterklaas en kerstdag), zei ik niet nee.

Er was namelijk een lezing door professor Karolien Poels van de Ua: “Hoe spelen digital natives offline en online?” en dat interesseerde me uiteraard wel. We gingen ook een aantal nieuwe producten te zien krijgen, en de kinderen kregen intussen een workshop, ofte werden bezig gehouden op voor hun leeftijd verantwoorde manier. Dik in orde.

IMG_0678

Ik denk dat het voor de meesten onder ons trouwens nog moeilijk te begrijpen is hoe het moet zijn om op te groeien met computers. Merel was nog geen twee toen ze perfect de iPad kon bedienen om naar Bumba te kijken, en voor Wolf is iets niet weten gelijk aan het Googlen, quasi instant. Pas op: ook voor mij is het intussen ondenkbaar om niet onmiddellijk toegang te hebben tot informatie, en ik betrapte mezelf er onlangs op het scherm van de geldautomaat te willen ‘swipen’.

Lego heeft dat goed begrepen. Hun product is decennia lang enkel “offline” geweest, maar nu spelen kinderen anders: de computer is alomtegenwoordig, in diverse vormen. En dus hebben zij ingezet op crossmediaal: uiteraard blijven de legoblokjes en de bouwpakketten, maar er is een online tak die behoorlijk uitgebouwd is: er zijn filmpjes (ook te zien op Nickelodeon), spelletjes, fora, en ze gaan zorgen voor een wisselwerking. Zo vind je in sommige bouwpakketten codes waarmee je extra levels kan spelen, of bonusmateriaal krijgt in een online spelletje. Goed gezien natuurlijk, want dat online gedeelte genereert natuurlijk weinig tot geen inkomsten.

Omgekeerd laten ze ook de fans toe: er is een community waar ieder zijn eigen projecten kan posten, en de beste worden er uitgehaald en in productie gebracht. Nice!

Ik moet zeggen: onze jongens hebben behoorlijk wat Lego, maar daar wordt nauwelijks mee gespeeld. Tot ik eerder deze week de dozen echt op tafel zette, en hen vertelde dat dit eigenlijk Minecraft was, maar dan fysiek. Juist ja. Ze zijn er alletwee ingevlogen, en hebben al behoorlijk wat gebouwd. Er komen in 2015 trouwens Legodozen met specifiek Minecraft als thema: ik ben benieuwd.

Merel had intussen een legotekening ingekleurd en een maskertje gemaakt, en de jongens hadden samen een immense toren gebouwd. Blijkbaar was de middag dus bijzonder goed meegevallen.

IMG_0682

Hij werd alleen maar beter toen er ook nog een dessertbuffet bleek te zijn, en de goodie bag maakte het helemaal af.

IMG_0679

IMG_0680

IMG_1472

Bedankt, Lego!

Eén antwoord op “Lego: hoe spelen kinderen zowel online als offline?”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.