Latijntweets april

Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Die van de voorbije maanden vindt u hier.

* Op 1 april vierden de Romeinen de Veneralia, ter ere van Venus Verticordia (de hartenveranderaar) en Fortuna Virilis (het mannelijke lot)

* Op 6 april in 49 AC vocht Caesar de slag bij Thapsus uit tegen Scipio en Cato Jr., de laatste grote slag waarbij olifanten werden ingezet.

* 12 april: vandaag werd de eerste dag van de Cerealia gevierd, een zevendaags festival voor de godin Ceres, met wagenrennen en theateropvoeringen.

* 14 april 43 AC: Marcus Antonius verslaat bij Mutina de troepen van consul Pansa, maar wordt daarop dadelijk verslagen door de andere consul Hirtius

In 69 verslaat Vitellius, aanvoerder van de troepen aan de Rijn, keizer Otho in de Slag bij Bedriacum, en grijpt daarop de troon. #Latijn

Een jaar later, in 70, belegert Titus, de zoon van keizer Vespasianus, Jeruzalem met vier legioenen: de start van nieuwe rijkdom in Rome.

* 15 april: vandaag hielden de Romeinen de Fordicidia, een festival voor de vruchtbaarheid van vee en gewassen. Er werd een drachtige koe geofferd.

* Op 16 april 69 pleegde Otho, tweede keizer uit het fameuze vierkeizersjaar, zelfmoord, om verdere oorlog te vermijden. Helaas…

* Een dag later, op 17 april 69, wint Vitellius de eerste slag bij Bedriacum, en wordt door de senaat als keizer geaccepteerd #latijntweet

* 19 april: vandaag, in 65 PC, verraadt de vrijgelatene Milichus het plan van Piso om keizer Nero te vermoorden. Allen worden gearresteerd, velen gedood

* 21 april 753 AC: de traditionele stichtingsdatum van Rome door Romulus en Remus. Gelukkige verjaardag, Rome!

* 23 april: de Vinalia Prima: het wijnfeest tev. Venus en Jupiter, waarbij de vorige wijn gezegend/geproefd werd, en een goede oogst gevraagd.

* 24 april 1184 voor Christus geldt traditioneel als de datum van de val van Troje. Jawel, die met Achilles, Hector en dat houten paard.

* 25 april 404 AC: de Spartaanse troepen van Lysander verslaan de Atheense, en beëindigen daarmee de tweede Peloponnesische Oorlog.

* Op 25/04 hielden de Romeinen de Robigalia: een festival met spelen en het rituele offer van een hond om graan tegen ziekte te beschermen.

* 28 april: vandaag begon in Rome de Floralia: speelse volksfeesten ter ere van Flora, godin van bloemen, planten en vruchtbaarheid. #latijntweet

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.