Philips Hue: een ideaal geek geschenk, medunkt

Eind november, op de Brussels Girl Geek Dinner, kwam een dame van Philips een uitleg doen over de nieuwe Hue serie.

Achteloos leunde ik achterover, geef ik eerlijk toe, want ik dacht dat het om een nieuwe versie van de Living Colours zou gaan. Niet dus. Want al na een paar woorden spitste ik mijn oren, nog iets later zat ik zeer geïnteresseerd naar voren geleund,  en nóg iets later wist ik al: dit wil ik. En met mij zowat alle aanwezige girl geeks, geloof me. Ik dacht trouwens meteen dat ik hét ideale kerstcadeautje voor mijn lieve gadgetminnende echtgenoot had gevonden. Let op, u krijgt nu dus ongegeneerde en bijzonder gemeende reclame te lezen.

Wat doet die Hue dan precies?

Wel, om kort te gaan: zowat alles wat je met licht kan doen, zolang je het maar programmeert. Concreet gaat het om één wireless bridge, een klein bakje dus, dat je inplugt met een kabel (wasda?) in je wifistation, en waarmee je via je iPhone of iPad (of een andere smartphone) tot vijftig lampen kan aansturen.

philips_hue_starter_pack_iphone

En dat aansturen mag je gerust letterlijk nemen. Je kan het licht om het even welke kleur uit het lichtspectrum laten aannemen, dus van ijskoud wit licht tot heel warm wit licht, van rood tot violet, en alle kleuren van de regenboog daartussen. Er zijn voorgeprogrammeerde settings, die je een relaxed licht geven, of eentje waarin je je beter kan concentreren, enzoverder. Daarnaast kan je zelfs een eigen foto uploaden, en op basis daarvan zelf een lichtkleur samenstellen, zoals het licht op dat Griekse strandje bij zonsondergang…

Maar ook qua tijd valt de Hue volledig te programmeren. Eigenlijk maakt hij een Wake-up Light overbodig, want je kan je nachtlampje volledig automatisch op volle sterkte en kleur laten komen wanneer je maar wil. Kom je niet graag thuis in een donker huis? Stel de Hue dan in dat de lichten aan springen op een bepaald tijdstip. Of nog beter: laat hem via IFTTT detecteren wanneer je in de buurt van je huis komt (via locatiebepaling op je smartphone) en zorg dat dan de lichten aangaan.

Of nog beter: geen tijd om naar het live verslag van je favoriete voetbalmatch te luisteren, maar je wil wel meteen weten wanneer er gescoord wordt? Laat het licht even in een bepaalde kleur flikkeren bij elke goal, alweer via IFTTT.

Ook voor vakantie is het ideaal: je kan uiteraard alles netjes voorprogrammeren, maar via de webbased app kan je ook gewoon vanuit je ligzetel aan het zwembad in Casablanca de lichten laten aanspringen. De software van de Hue is trouwens open source, iedereen kan schrijven.

Je ziet van hier dat zowat iedereen aanwezig enthousiast was: elke geek met ook maar een vezeltje geekiness in zijn lijf, zag de mogelijkheden al voor zich.

Natuurlijk kwamen er ook een aantal praktische vragen: in welk type lampen is de Hue beschikbaar? Hoe ver reikt de bridge? Hoeveel lampen kan je aansluiten? Wat verbruiken die dingen? En wat kosten ze eigenlijk?

Wel:- beschikbaar in een versie met E27 fitting (dikke indraaisocket) of GU10 (halogeen socket met dikke voetjes). De kleine indraaisocket komt er nog aan, en de laatste nieuwe versie van de Living Colours is ermee compatibel, al kan die geen wit licht aan, net zoals de ledstrips die er zitten aan te komen. Die laatste worden overigens Friends of Hue genoemd.
– elke lamp fungeert als bridge voor het signaal, dat dus doorgegeven wordt van lamp naar lamp, desnoods tot op de zolder. Daarvoor wordt een apart protocol gebruikt (Zigbee, nog nooit van gehoord) dat dus je standaard wifi niet belast.
– je kan tot vijftig lampen aansluiten op dezelfde bridge, maar die doen dan – zover ik het begrepen heb –  wel allemaal hetzelfde, dus als je je nachtlampje als wake up light gebruikt, gaan ook alle andere lampen aan, tenzij ze met de schakelaar uit staan.
EDIT (na antwoord van Philips in de commentaren): je kan een hoop scenario’s aanmaken, waarin je telkens aanduidt welke lamp daarin moet zitten. Je kan dus perfect de ene lamp als wake up light gebruiken, terwijl iemand anders in het bureau al helder wit licht heeft om te studeren, en nog iemand anders rustig met zacht licht wakker zit te worden in de keuken boven een kop koffie. Je kan dus ook manueel lampen aan en uit doen met de schakelaar, en die vallen dan uit het systeem. Meteen ook een antwoord op de volgende vraag:
– ze verbruiken vrij veel, omdat ze eigenlijk continu aan staan, ook al verspreiden ze geen licht. Elke lamp in stand by stand verbruikt ongeveer 0,45W. Vijftig lampen lijkt me dus een duur lolletje te worden. En dan hebben we het nog niet over de aankoopkost:
– 199,95€ voor de starterskit met bridge en 3 lampen, daarna is het 59,95€ per lamp. Ugh.

Maar toch: zo’n starterskit leek me het ideale cadeau voor Bart. Tot ik, op mijn enthousiast getwitter over de Hue, volgend antwoord kreeg:

Hue

Zucht.

En tóch wil ik ze wel. Allez jong, zo wijs!

9 Antwoorden op “Philips Hue: een ideaal geek geschenk, medunkt”

 1. Wat ik wel vreemd vind is de 0,45W standby verbruik. Het gaat hier toch om een Led lamp van 10W dus 20% sluipverbruik is echt veel te noemen.

  Daar gaan ze toch iets aan moeten doen.

  Verder benieuwd naar de stralingshoek, de effectieve lichtopbrengst per lamp. Vervangen deze een 35w halogeen? Wij hebben hier reeds 8-tal jaar Cree leds. Dat waren de eerste die we vonden met een 2700k lichtkleur en zij doen het nog steeds naar behoren. Natuurlijk hebben ze niet al die extra toeters van de Philips, bij ons was verbruik de belangrijkste reden om over te schakelen. 40 halogeen van 35W of 40Led van 9W reken maar uit in verbruik.

  Mcg,
  Peter

 2. Beste Peter

  De e27 is de lamp die je ‘in draait’. Dit betekent dat er geen stralingshoek is, maar er rondom licht is. Qua vervanging moet je de lichtopbrengst vergelijken met een 48w halogeen lamp. Zo een 600 lumen komt er uit 1 hue lamp.

  Qua lichtkleur lees ik dat je idd de 2700 kelvin lampen kiest. Goeie keuze, dat is namelijk de warme lichtkleur die we ook kennen van de gekende gloeilamp. Het knappe van de hue lamp is dat deze je volledig vrij laat welke kleur wit licht je wil : van warm wit ( 2700k) tot kouder, blauwer wit.

  Het stand-by verbruik is <5%. En is natuurlijk oa om de WiFi connectie te behouden. Maar je kan natuurlijk ook gewoon je muurschakelaar blijven gebruiken, en dan gebruikt de lamp ook weer niets.

  De hue oplossing heeft vele voordelen, maar is niet bedoeld om elke lamp in elke omstandigheid te vervangen.

  Groet

  Dirk

 3. Trouwens, je kan wel elke lamp apart bedienen hoor. Het is perfect mogelijk de lamp in je slaapkamer te gebruiken als wake-up licht, terwijl er in de woonkamer een kleurenfeestje aan de gang is met de andere lampen.

 4. Ah? Je kan ze allemaal apart aansturen? Want dat was me echt niet duidelijk, eigenlijk, en vond ik ook niet terug.

 5. Hi

  Je kan in elk scenario kiezen welke lampen mee doen in dat scenario. Dit doe je in de “edit” mode v elk scenario. ( op podloodje klikken als je scenario kiest ). In je edit scherm kan je rechtsonder op de lamp klikken, en daar kies je welke lampen actief zijn in dit scenario. Zo maak je gerust een apart scenario’tje voor je slaapkamer, met timer functie. Good luck

 6. Kan je verschillende scenario’s simultaan laten lopen, voor verschillende lampen? Ik heb dat meteen ook in de post zelf aangepast, bedankt voor de feedback!

 7. Ja, uiteraard. Maar je kan een scenario hebben voor de keuken, en simultaan dus een voor pakweg het bureau?

 8. hi,

  sorry, was even offline.

  je kan dus perfect verschillende scenario’s naast elkaar laten lopen. Alleen moet je er dan wel even over waken dat elke lamp maar in 1 scenario terecht komt. anders weet de lamp niet welk scenario van toepassing is natuurlijk.

  Dus concreet kan je gerust je lamp in de slaapkamer je laten wekken met de zachte gloed van de zon, terwijl je in de keuken een coming-home light scenario programmeert….

  Ik sta ook nog elke dag versteld van de hue-mogelijkheden !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *