Lezen

Wolf leest niet graag.

U leest het goed.

De zoon van Bart en Gudrun, die elk een bibliotheek verslonden hebben, leest niet graag.

Ik vermoed dat het een beetje een vicieuze cirkel is: in de meeste zaken, en dus ook op kennisniveau, zit hij een beetje voor. Qua lezen zit hij op AVI 6, normaal niveau voor een derde leerjaar dus. De boeken die op zijn niveau geschreven zijn, vindt hij meestal een beetje kinderachtig, maar boeken voor oudere kinderen bevatten dan vaak te veel moeilijke woorden, zowel qua begrip als qua leesniveau, en dus gaat het te traag en haakt hij af.

Zucht.

Ik weet dus niet hoe ik hem aan het lezen moet krijgen, want hij doet het met tegenzin. Soms heeft hij een boek vast uit de bibliotheek dat hij wél boeiend vindt, en dan leest hij het in één ruk uit, en wil hij ’s avonds in zijn bed blijven voortlezen.

Iemand enig idee hoe we dit oplossen? Want ik, ik weet het niet zo goed meer. En ken te weinig van kinderboeken om hem de juiste aan te raden.

9 Antwoorden op “Lezen”

 1. “Soms heeft hij een boek vast uit de bibliotheek dat hij wél boeiend vindt, en dan leest hij het in één ruk uit, en wil hij ’s avonds in zijn bed blijven voortlezen.” : hij leest dus alleen niet graag boeken die hij niet boeiend vindt … Wie wel 🙂 Zou ik me geen zorgen over maken.

 2. Het is moeilijk advies te geven als je de kinderen niet kent.
  Ik leg er alleen mijn eigen ervaring naast. Misschien heb je er iets aan.
  Ook wij hebben een zoon die niet graag leest. Al z’n leven lang niet en het zou me verwonderen dat het ooit nog verandert.
  Onze twee dochters lezen enorm graag.
  Ik heb ’t er lang lastig mee gehad maar uiteindelijk me er niet alleen bij neergelegd maar echt aanvaard dat hij anders in elkaar zit dan ik. Hij voetbalt graag, niet echt goed, maar graag. Ik moedig hem daarin nu aan. Vroeger nooit gedacht dat ik het zou kunnen, “als hij maar geen voetballer wordt…” en zo. Hij volgt een technische opleiding waarin hij echt z’n draai vindt. Opnieuw een wereld die wij niet kenden.
  Maar het geeft zo’n goed gevoel dat hij z’n eigen weg vindt.

  Misschien ligt de bibliotheek gewoon ook niet langs de weg van Wolf?

 3. Hier een echt 8-jarig leesmonstertje (zoals Ilse J. het zei). Hij zit intussen aan AVI +9 waardoor hij boeken wil lezen die echt nog niet voor hem bestemd zijn dus het is zoeken geblazen.

  Hoe ik hem aan het lezen krijg: heel veel nog samen lezen en vooral begin van een boek tot hij nieuwsgierig is om zelf soor te lezen, abonneren op tijdschriftjes op zijn leeftijd (nick jr en national geo jr), hij leest ook enorm graag strips dus beloon ik hem vaak met een strip en sinds een jaar leest hij ook op Kindle, ‘blaadjes’ zijn kleiner waardoor hij niet focust op hoeveelheid of dikte van het boek en dat gaat heel snel. Ik neem hem ook overal mee en als we even moeten wachten ergens vraagt hij al spontaan de Kindle. Kan je niet echt titels aanraden maar hier gaan griezel, ridder en spokenverhalen erin als zoete broodjes net als Geronimo reeks, Batpat etc.
  ps: er zijn voor Kindle en Ipad al zeer leuke boeken voor weinig geld http://www.selexyz.nl/categorie/e-books/jeugd-en-kinderboeken/

  Maar misschien is Wolf inderdaad geen lezertje of komt het later pas?

  Veel succes (en leesplezier!) 🙂

 4. Bart jij waas een boekenverslinder j vader was dit ook tot de leeftijd van 20de jaren van mijn legerdiest,Je broer Koen was geen echte lezr, ik herrinner me niet dat hij een boek las strips wel, hij. Was meer aangetrokken tot sport,voetbal,wielrenner,schaatsen ,enz,voetbal beoefende hij zelfs op het fanatieke af ,we hebben ons nooit een probleem gesteld U las volgens ons teveel zonder een opmerking over te maken, koen lasveel minder, dat was een vaststelling.Ik denk dat u de leesresutaten teveel afweegt t o zijn andere schitterende resultaten

 5. Is het niet normaal dat elk zijn eigen interessegebieden heeft? Onze kinderen zijn geen blauwdruk van onszelf. Hetzelfde geldt voor de karaktertrekjes. Ik ergerde me blauw aan het feit dat mijn kinderen niet georganiseerd en gestructureerd te werkgingen als ze een huistaak moesten maken of als ze zich op de examens moesten voorbereiden. Voor mij is dat de manier om een taak, project, opdracht tot een goed einde te brengen, maar zij denken er anders over. 2 van 3 zijn volwassen en hebben hun weg gevonden op hun manier en zijn succesvol in hun keuzes. Wolf is niet ongelukkig omdat hij niet graag leest, alleen de papa is er een beetje droevig om. Zet dat van je af en het probleem is opgelost 😉

 6. Zoals Jan al zei: wij proberen vooral te achterhalen wat onze kinderen graag doen en stimuleren hen hierin. Als dat niet is wat wij eigenlijk liever zouden zien, dan is dat maar zo (eigenlijk ook hetzelfde voorbeeld als bij Jan voor mijn zoon :-)).

 7. Van ons moeder moesten we om 8 uur naar bed maar mochten nog een half uurtje lezen en dan ging het licht onherroepelijk uit. We begonnen stiekem met zaklampen onder de dekens te lezen want we rebelleerden natuurlijk tegen onze bedtijd maar gewoonlijk kwam Mama rond 9 uur wel eens kijken of we al sliepen dus dan was het wel gedaan met de pret.
  Mijn frank viel pas toen ik al voorbij de 40 was: hoe kwam het toch dat die voorraad batterijen altijd aangevuld bleef ??? Slimme Mama…
  Eerlijk gezegd kun je een kind niet dwingen om te gaan lezen. Je kunt hen wel altijd kansen bieden: de bibliotheek is gelukkig gratis. En er zijn ook interessante naslagwerken te lezen:”hoe leeffe men in de …” en “hoe werkt…”. Misschien is dat een leuke agwisseling, een kind heeft uitdagingen nodig maar “niveau” is zo’n lastig punt. En ik had als kind een hekel aan die boeken met melodrama, red-de-wereld/het-milieu, en van dat betuttelende en weteldverbeterende gedoe dat je in veel jeugdboeken kunt terugvinden, maar reeksen zoals De Kameleon (de gebroeders Klinkhamer met hun zelfgebouwde bootje) of Snuf De Herdershond, De Vijf… die las ik gewoon aan flarden !

 8. Mijn ervaring is dat het heel moeilijk – zo niet onmogelijk – is om van kinderen die niet graag lezen veellezers te maken. Hoe zeer ik mijn dochter ook heb proberen te stimuleren om te lezen, het is me niet gelukt. Drieëntwintig is ze nu en ze heeft nog geen tien boeken uit eigen beweging gelezen. Alleen als het “moest voor school”. Alhoewel ik zelf altijd graag en veel gelezen heb, vind ik dat niet erg meer.

 9. Ik heb er maar ene die leest.

  Er bestaat een serie niet te dikke boekjes die een lager avi niveau hebben, maar waarvan de inhoud wel afgestemd is voor oudere kinderen. Stuur een mailtje als je ze zelf net vindt, dan kijk eens bij ons in’t school.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *