De Strafste Gentenaar

Mja, ik weet niet of u de wedstrijd al kende, maar sinds een paar jaar organiseert De Gentenaar/Het Nieuwsblad de wedstrijd De Strafste Gentenaar.

Binnen zeven categoriëen mag iedereen nominaties doen. Uit de ellenlange lijst die dan ontstaat (meer dan 800 namen, naar verluidt), maakt de redactie per categorie een shortlist, die dan naar de jury gaat. Zij nomineren daaruit drie mensen per categorie, en daarover kan het publiek dan stemmen. Uit de uiteindelijke zeven winnaars kiest diezelfde jury dan een grote winnaar, ofte de echte Strafste Gentenaar van 2012.

Mijn man Bart De Waele van het internetbedrijf Netlash-bSeen was een van die genomineerden, tot onze grote verbazing. Vooral als je de lijst van alle andere kandidaten zag, stond hij ertussen als kleine garnaal. Echt wel. Kijk zelf maar:

Categorie Academisch
Phillip Blondeel
Carl Devos
Marleen Temmerman

Categorie Bedrijfsleven
Frank Van Massenhove
Bart De Waele
Daan Schalck

Categorie Muziek
Soulwax /Dewaele Brothers
Lady Linn
Dirk Brossé

Categorie Cultuur
Nic Balthazar
Johan Heldenbergh
Serge Platel

Categorie Politiek
Andre Denys
Karin Temmerman
Mathias De Clercq

Categorie Sport
Evi Van Acker
Jean-Pierre Bauwens
Eline Berings

Categorie Media & Entertainment
Freek Braeckman
Lisbeth Imbo
Tomas De Soete
Een beetje onwennig stonden we dus op woensdag 29 februari te drentelen in het Mariott Hotel, en te kijken hoe le tout Gand langzaamaan toestroomde.
De verkiezingsshow zelf was best aangenaam om te bekijken (hoewel het voor sommigen nogal lang staan was in de bloedhete zaal): Pierke Pierlala had weer zijn stoute muile opgezet in zijn schoonste Gents, terwijl Katja Retsin bewees dat ze niet zomaar een knap tutje is, maar wel degelijk stevig uit de hoek kon komen.

strafste1

Pierke kondigde de kandidaten aan, Katja interviewde ze een voor een heel kort, en daarna reikte het jurylid van de desbetreffende categorie de prijs uit.

strafste2

Paul Van Cauwenberghe (academische wereld) mocht de prijs overhandigen aan Marleen Temmerman, Sas van Rouveroij (politiek) aan Andre Denys. Daan Schalk kreeg zijn prijs uit handen van Peter Leyman (bedrijfsleven), en Evi Van Acker kreeg de hare van Ivan De Witte (sport).

strafste3

Jan Hoet (cultuur) gaf zijn straffe peper aan Johan Heldenbergh, Katja Retsin (media & entertainment) mocht Freek Braeckman drie welverdiende kussen geven. Zaki (muziek) tenslotte overhandigde zijn exemplaar van de peper aan de zus van Lady Linn, want geen van de drie muzikale genomineerden kon aanwezig zijn.

De rest van de jury bestond uit Annelies Rutten (Gentenaar), Karen Verbiest (Ghent Marriott), Barbara Sarafian (erejurylid) en Daniel Termont (juryvoorzitter).
Uiteraard won Bart niet in zijn categorie, dat zou er compleet over zijn geweest. De trofee ging verdiend naar Daan Schalk, de baas van het Gentse Havenbedrijf. Maar ik was wel trots dat hij daar stond!

strafste4

strafste5

Uiteindelijk zaten er dus zeven mensen nogal zenuwachtig in hun zeteltje aan de zijkant van het podium, en pas dan mocht burgemeester Termont de uiteindelijke winnaar bekend maken. Freek Braeckman had het helemaal niet zien aankomen, en aan zijn verraste houding te zien geloofde ik dat wel: er zaten nu eenmaal nogal serieuze kleppers tussen. Hij grijnsde breeduit bij het in ontvangst nemen van de prachtige foto van de Graslei, en er kon zelfs een ietwat pikant rijmpje af in het plat Gents. Hij is dat dus wel degelijk machtig, zoals het een straffe Gentenaar betaamt.

strafste6

Al bij al was het een aangename avond, niet in het minst door de uitgebreide receptie achteraf. Het is in elk geval een wedstrijd die wat meer weerklank verdient, en dan zeker niet omdat ik er (deze keer) persoonlijk bij betrokken was: het is gewoon een heel fijn initiatief. Of moet ik zeggen: wijs?

2 Antwoorden op “De Strafste Gentenaar”

  1. Het is toch een prestatie om tot de drie strafste gentenaars uit het bedrijfsleven te behoren ik ben even trots vader

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *