Mereltje

Onze kleine meid is serieus aan het veranderen de laatste tijd. Ze kan meer, ziet meer, verstaat meer, en wil vooral meer. En dan vooral meer zelf doen.

Ze loopt nu al een tijdje. Haar eerste stapjes had ze op haar verjaardag gezet, maar toen was de haast er een beetje af, en bleek het nog altijd makkelijker om te kruipen. Sinds een paar weken kruipt ze enkel nog als het om te spelen met haar broers is, verder stapt ze altijd en overal. Een goeie week geleden is ze ook begonnen met trappen kruipen. Ik weet niet waar ze het haalde, maar plots wou ze alleen de trap op om te gaan slapen. We laten haar maar betijen, want ze is zo ongelofelijk trots als ze bovenkomt. Dat mama of papa dan vlak achter haar aan lopen, dat deert haar niet.

Daarstraks heb ik wel goed moeten lachen met haar. De jongens zaten al in bed, maar Mies was duidelijk nog niet moe. Ik heb ze dan maar bij mij gezet, en beginnen was opvouwen. Daarop wou ze meehelpen, zodat ik ze op een stoel aan de tafel heb neergepoot, en af en toe een hemdje of een onderbroek in haar handjes heb gestoken. En ze deed dapper mee: telkens ik een kledingstuk schudde om het recht te krijgen, schudde ze mee, en dan begon ze zogezegd mee te vouwen. Af en toe moest ik eens wisselen.

Ze speelt geregeld in de schuif met bekers en borden. Gisteren had ik een groen bordje op haar plaats gezet, en toen nam ze het eraf, ging naar de schuif, koos zorgvuldig de bijhorende groene beker, en zette die toen allebei terug op haar stoel. En gij nu!

Opruimen doet ze ook als de beste, en heb ik haar niet hoeven leren. Ze kan geen papiertje zien liggen, of het moet weg. Als ze zelf weet waar iets moet liggen, zal ze dat dan ook op zijn plaats leggen. Afval moet in de vuilbak, maar mama (of papa) moet helpen, want ze kan nog niet alleen de kastdeur openen. Daarstraks kwam ze parmantig aanzetten met de vuile sokken van Kobe, en stond met een vragend gezichtje naast me. Ik heb haar dan maar de wasmand in de garage getoond, en fier als een gieter gooide ze de sokken erin. Ook stoelen moeten netjes op hun plaats geschoven zijn, ze kan er niet tegen als dat niet het geval is.

Ik herinner me dat Wolf dat ook deed, alleen is dat niet blijven duren, helaas. Hoe lang zou zij het volhouden?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *