Nils Holgersson

Gisteren is mijn ma met de kinderen naar Nils Holgersson geweest, met Alexander, het zoontje van mijn broer, ook mee. Eigenlijk had ik zelf wel willen gaan, maar Merel was ziek, en dan wilde ik mijn ma niet met haar opzadelen. En op die manier had zij er tenminste ook nog iets aan. Voor Gentblogt wilde ze zelf niet schrijven, maar heeft ze wel zeer uitgebreid verslag gedaan aan mij, zodat ik een recensie kon schrijven. Ik heb het maar in de ik-persoon gedraaid, om het beter te doen klinken, maar bon.

Artikeltje is dus ook terug te vinden op Gentblogt. Uiteraard.

In dit weer zie ik er tegenop om met de kinderen naar de Gentse Feesten te gaan, ik geef het toe. Wat uiteraard wél kan, is naar een voorstelling gaan ergens in een zaaltje binnen. En lui als ik ben, ga ik dan het liefst niet naar het stadscentrum, want alweer, met twee jongens van respectievelijk zeven en nog-net-geen-vier een eind door de regen te moeten stappen, daar is niet veel lol aan.

De Toren van Babel aan de Bargiekaai (het stukje tussen de Elyseese Velden en de Phoenixbrug) is dan ideaal: je kan er nog vrij vlot parkeren, en het programma van Uitgezonderd, het theatergezelschap dat het charmante zaaltje heeft ingepalmd, is perfect voor jonge kinderen.

20110718_nils

Daardoor stond ik vandaag tegen kwart voor vijf met beide kinderen in het zaaltje voor de voorstelling van Nils Holgersson. Het verhaal van Selma Lagerlöf werd bewerkt door regisseur Fabio Van Hoorebeke, en uitgebeeld door Maarten Schuermans. En dat uitbeelden mag je letterlijk nemen: als enige attributen heeft de verteller een waslijn, een droogrek, een emmer en een wasmand kleren. Het verhaal zelf is vrij simpel en bekend: Nils Holgersson is een echte pestkop. Hij kan de dieren op de boerderij niet met rust laten. De kabouters al helemaal niet. Als hij er eentje vangt, betovert die hem zodat hij nog amper een duim groot is. Nu is het de beurt aan de dieren om kleine Nils uit te lachen… Maar dan wil Morten, de tamme gans aansluiten bij een groep trekkende wilde ganzen. Nils probeert dat te verhinderen. Maar in plaats van Morten aan de grond te houden, gaat hij zelf de lucht in! Het begin van een meeslepend muzikaal verhaal waarin Nils niet alleen zijn land, maar onder andere ook Akka de ganzenleidster, Smirre de Vos en vooral zichzelf leert kennen.

Maarten neemt de fantasie van de kinderen op sleeptouw: de ganzen worden voorgesteld door een resem grijze t-shirtjes aan de waslijn, de vos is een oranje lap, en wanneer ze gaan schuilen in een hol, wordt daar de broekspijp van een jeansbroek voor gebruikt. Wanneer hij op de rug van de ganzerik zit, bezigt hij de twee flappen van het droogrek als vleugels. Hij gebruikt een gans arsenaal aan stemmetjes en accenten, springt, rent, rolt, crosst door de zaal, en laat de kinderen volop meedoen, zoals wanneer hij hen vraagt dieren na te doen.

Mijn kinderen vonden het alvast heerlijk. En de tickets voor een andere voorstelling van Uitgezonderd zijn, aangezien het weer er niet op zal verbeteren, alvast besteld!

De verdere voorstellingen van “Nils Holgersson” zijn helaas uitverkocht, maar er zijn nog wel een paar plaatsen voor “De GVR” en “Raad eens hoeveel ik van je hou”.
Info en tickets via de website van Uitgezonderd
.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.