Familiedag in de Sint-Baafsabdij

Wat wij zondag dus gedaan hebben. Als u goed kijkt, herkent u op een bepaald moment de achterkant van Kobe, en de voorkant van ons ma :-p

Artikel geschreven voor en gepubliceerd op Gentblogt.be.

De Sint-Baafsabdij is al vele jaren een van mijn favoriete plekjes in Gent. Ik zat om de hoek op kot, en in den blok ging ik vaak in de abdij in het gras liggen studeren: heerlijk rustig, en een zalige sfeer. Toen kon je nog alle dagen binnen.

20110703_abdij1_sm

Helaas, ook hier hebben de besparingen toegeslagen, in 2001 werd de abdij gesloten voor publiek. Verschillende buurtbewoners vonden dat bijzonder jammer, en na een aantal jaren toegekeken te hebben hoe de abdij gesloten bleef, besloten ze zelf het heft in handen te nemen. Zo konden de Buren van de Abdij in 2007 met trots voor het eerst de abdij weer openen, en houden ze ze elke zondag open voor publiek. Geregeld zijn er ook voorstellingen en evenementen, zolang er maar rekening gehouden wordt met het kwetsbare karakter van ruïnes, gebouw en tuin.

abdij2

abdij3

Gisteren, zondag 3 juli, hielden ze een familiedag, vooral gericht naar kinderen. Er waren diverse spelletjes, maar allemaal in het kader van de historiek van het gebouw. In het refectorium was er een puzzel, die op te lossen was aan de hand van vragen over de abdij en het abdijleven.

abdij1

abdij4

abdij5

In de binnentuin was er een ‘pater’ die vertelde over de abdij, maar zijn verhaal doorspekte met gekende (kinder)liedjes, en het hele publiek zong vrolijk mee.

abdij6

abdij7

abdij8

De kinderen konden hun initialen in een steen beitelen, majuskels en minuskels verluchten (ofte hun sierlijk geschreven namen versieren zoals men vroeger deed), zo lang mogelijk op een rollende ton blijven staan, figuren tekenen en uitknippen om er daarna een schaduwspel mee te spelen…

20110703_abdij9_sm

Voor de gelegenheid was er ook een bar, met onder andere Lousbergsbier (hoe kan het ook anders?) en zelfgebakken cake en taart.

abdij10

abdij11

Als u nog nooit in de abdij bent geweest: het loont de moeite om er op een zondag tussen twee en zes eens langs te gaan. U zal er hartelijk ontvangen worden, u steekt de Buren een hart onder de riem, en u weet weer net dat ietsje meer over uw eigenste geliefde Gent.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.