Gestreken mastellen

mastelle

Je eten strijken, ik geef toe, het is niet echt alledaags.

In het Gentse is het nochtans een traditie. Vandaag heb ik bij de bakker gewijde mastellen gekocht, en straks ga ik die strijken. Al moet ik toegeven dat de meeste klanten er daar nog nooit van gehoord hadden, en de ingeweken bakker ook niet. En ik zie u eigenlijk ook al fronsen :-p

Mastellen zijn ronde broodjes, sandwichen met in het midden een putje of zelfs een gaatje. Het deeg zou hetzelfde zijn als bij gewone sandwichen, maar dan wel met veel kaneel in. Bij verschillende bakkers kan je ze het ganse jaar door krijgen, maar de gewijde versie is voor rond 1 november.

Je kan ze uiteraard zo opeten, maar gestreken zijn ze véél lekkerder!

Je snijdt ze doormidden, besmeert ze met boter en bruine suiker, legt de twee helften weer op elkaar, legt ze tussen twee vellen zilverpapier, en zet er een heet strijkijzer op (zonder stoom uiteraard). Je moet ze goed platstrijken, zodat ze heet zijn, krokant, en met gesmolten suiker. Naar smaak gaan ze dan een beetje op naar van die krokante wafels die je in de winter vaak in een winkelstraat kan kopen.

Je eet ze best op als ze nog warm zijn: heerlijk gewoon!

De foto heb ik gepikt bij Smetty, die ze vorig jaar ook heeft klaargemaakt, en waar je nog meer foto’s kan vinden.

8 Antwoorden op “Gestreken mastellen”

  1. Nog nooit van gehoord, maar mastellen ken ik wel en ik kan me iets voorstellen bij de smaak. Al vraag ik me af of je ze niet net zo goed tussen de grillplaten kan steken…

  2. Helaas, ze zitten nog steeds in de brooddoos: Kobe had nog eens overgegeven in de creche, en het leek me dan niet zo’n goed idee om ze te maken. Ik voelde me zelf ook al niet schitterend…

    Maar ik laat het je weten :-p

  3. Ik ken het gebruik van het eten van gewijde mastellen met St. Hubertus (wij gaven er vroeger zelfs een stukje van aan de hond, zodat niet alleen wij maar ook hij niet dol zou worden ;)). Maar ze strijken?? Neen, daar heb ik echt nog nooit van gehoord. Al kan het niet slecht van smaak zijn, zo met die gesmolten boter en bruine suiker.

  4. Nog nooit naar de Patersholfeesten geweest. Het is een traditie dat je daar op het Kaatsspelpleintje gestreken mastellen kan kopen.

  5. Inderdaad, Sint-Hubertus op 3 november. Wij kregen daar vroeger ook een stuk van (om niet dol te worden dus). En het fenomeen van de gestreken mastellen is onlangs zelfs in Plat Préféré geweest (aflevering Armand Pien). Als het lekker koud is op de 3-koningenstoet kan je ook gestreken mastellen smullen (de niet gewijde versie uiteraard).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *