Kokostaart

Een tijdje geleden zat er een gratis bakvorm van Point Virgule (via Cookstore) in de bus, en ik moest die uiteraard eens uitproberen. Ik heb geopteerd voor een kokostaart, een recept dat ik al van kindsaf bij mijn ma krijg, en dat ik eigenlijk nog steeds even graag eet. Bijzonder simpel ook, zo’n 15 minuutjes werk, 30 min. baktijd en een goeie 5 minuten voor de afwerking.

Ik maak meestal de grote hoeveelheid, goed voor een twaalf stukken (gewone mensenmaat, niet die van de banketbakker). Aangezien de vorm nogal klein was, heb ik voor de kleinere hoeveelheid gekozen, toch nog goed voor een 8 stukken taart.

p3280006

Benodigdheden (acht of twaalf stukken):

* 170 – 250 gr. zelfrijzende bloem (of gewone bloem met driekwart of een hele lepel bakpoeder)
* 2 – 3 eieren
* 125 – 180 gr. boter
* 50 – 75 gr. geraspte kokos
* 125 – 180 gr. suiker
* een scheut melk ad libitum

Voor de afwerking:

* bloemsuiker
* amandelaroma
* gekonfijte kersen

Bereiding:

* laat de boter smelten, en voeg de eierdooiers en de suiker toe. Meng goed.
* voeg al roerend de bloem (eventueel het bakpoeder) en de kokos toe. Giet er naar eigen gevoel een scheut melk bij, zodat het geheel goed smeuïg wordt.
* klop het eiwit stijf, en meng het voorzichtig onder het deeg.
* giet in de beboterde bakvorm.

p3280008
* laat 25-30 minuten bakken op 180° C. Het deeg mag niet meer aan een vork of zo kleven wanneer je in het midden van de taart steekt.
* ontvorm op een taartrooster en laat afkoelen.

Afwerking:
* vul een kommetje met een behoorlijke hoeveelheid bloemsuiker. Voeg een paar druppels (naar smaak) amandelaroma toe, en een paar druppels water. Wees voorzichtig, je hebt nauwelijks water nodig tegenover de hoeveelheid suiker. Roer tot je een vloeibare, maar niet lopende massa hebt, en verdeel dat over de taart.
Werk af met halve gekonfijte kersen.
Je kan ook kiezen voor abrikozenconfituur of een andere afwerking natuurlijk.

p3290010

Ik heb dus met enige argwaan de bakvorm van Point Virgule gebruikt, en heb die niet ingevet, zoals men aangaf. Normaal gezien werk ik met een standaard ingevette bakvorm, en dan blijft er bij het ontvormen altijd een miniem laagje over, dat ik met plezier opsnoep. Helaas, deze keer had ik minder geluk: ik heb de taart onmiddellijk ontvormd, en de bakvorm was brandschoon, zelfs geen kruimeltje bleef hangen, arme ik.

Ik weet nu dus wel dat ik, wanneer ik aan nieuwe bakvormen toe ben, die van Point Virgule ga nemen. Van de prijs heb ik geen idee, maar alla, gebruiksgemak is ook veel waard.

(En geef toe, als je het lef hebt om je product naar een blogger te sturen, ben je ook overtuigd van dat product. Anders word je genadeloos afgekraakt, als het niet bevalt. Bij deze is het dus meer dan goedgekeurd. Cookstore mag me nog zo gerief opsturen :-p )

8 Antwoorden op “Kokostaart”

 1. Dat is leuk, een bakvorm cadeau krijgen. Ik was ze al aan het zoeken, maar ik wist de naam van de reeks niet meer. Ik ga toch nog eens rondzoeken of ik ze hier zo nergens kan kopen, want bijna 10 euro verzendingskosten is toch niet niks, niewaar?

 2. Mijn man kocht een kokosnoot, slachtte hem met de Daltons en ik zocht een recept voor de rest. Ik kwam via google bij jou, en jouw recept bleek een DOOSLAAND SUCCES! Ik scoorde goed met het resultaat, en ik heb je recept via facebook verspreid (met jouw link uiteraard!)…..

 3. vandaag deze kokostaart trachten te maken.
  Resultaat: lekker maar enorm droog.
  Ik had gekozen voor een vorm (diam.24cm en 6cm hoog) van een biscuit denk ik.
  Als ik deze na het bakken omkeerde om de taart eruit te krijgen viel er ongeveer de bovenste helft van de taart uit. De rest bleef onderaan de vorm ‘plakken’. Van smaak is ze zeker lekker maar ze is wel zeer droog.
  In uw recept schrijf je “giet in de beboterde bakvorm”
  Van gieten was er bij mij geen sprake dus was waarschijnlijk de deeg te droog.
  Wat kan de reden zijn dat dit is mislopen?
  Ik had gekozen voor de kleinste versie maar had toch 75 gr kokos ipv 50gr genomen en 165g zelfrijzende bloem met een pakje bakpoeder en 120g suiker met een pakje vanillesuiker.
  Was de taartvorm te hoog, te weinig melk,…
  Alvast bedankt voor uw commentaar en zeker het recept.
  Groetjes van een gescheiden, onervaren bakker.

 4. Patrick,

  Je moet echt een keuze maken: ofwel gewone bloem met bakpoeder, ofwel zelfrijzende, maar zeker niet de combinatie: dan krijg je een veel droger geheel. Kokos is dan ook nog eens enorm droog, dus de hoeveelheid zeker niet zomaar verhogen, want dan moet je extra melk/eieren/boter toevoegen.

  Een goeie raad als je leert bakken: nooit zelf experimenteren, en vooral nauwgezet afwegen. Dat laatste ga je altijd en overal vinden, in alle bakboeken.

  Ik zou zeggen: probeer ze nog eens, maar dan wel met de juiste hoeveelheden. En het deeg moet smeuïg zijn, je moet echt een goeie scheut melk toevoegen, je moet het (traag) kunnen gieten.

  Laat eens weten of het zo wel lukt?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.