Dit was de vakantie van 2025
Vaak heb ik op het einde van de vakantie het gevoel dat ik niks gedaan heb. Wel, ik geef toe dat ik van de vooropgestelde klusjes ook weer geen klop heb uitgevoerd, maar verder zat mijn vakantie precies wel goed vol. Juli begon zeer rustig wegens geen auto en nood aan rust, maar vooral augustus zat propvol, op een goeie manier.
Maar ik was dus vaak niet in mijn kot:
- ik ging shoppen en dus ook eerst lunchen met Merel
- een dag later gingen we met zijn allen sushi eten
- en ik trok met Bart naar Gent Jazz voor Bonnie Raitt.
- Samen gingen we ook naar het Kröller-Müller
- en nog eens naar Gent Jazz.
- Ik ging op de Gentse Feesten enkel naar de Puppetbuskers
- ging met het hele gezin naar de film
- en met Merel naar het MSK.
- Ik ging met Sofie koffie drinken in Parkkaffee
- en naar een laatavondvoorstelling van de Puppetbuskers.
- Merel trok me mee op shopping voor schoolgerief
- en we gingen met Gwen en Erik op restaurant voor hun jubileum.
- Ik speelde zowaar opnieuw Vampire The Masquerade
- en sprak nog eens af met Mireille voor het Spookhotel.
Soms was ik zelfs meerdere dagen na elkaar niet in mijn kot:
- ik ging volgens traditie naar Dordrecht voor Big Rivers
- zat met Bart een week in Tallinn
- ging twee dagen naar Mireille in Vlaardingen
- en trok met Gwen naar Bulgarije voor Euroclassica.
Ik hing ook wel een klein beetje het huisvrouwtje uit:
- ik maakte meermaals confituur: twee keer van aardbeien, een keer van frambozen en stekelbessen
- ik haakte een zomertruitje
- regelde verduistering voor het appartement
- leerde Wolf en Merel naaien met de naaimachine
- haakte nog een zomertruitje
- begon aan het leegmaken van het huis van ons pa
- haakte nóg een zomertruitje
- en – ge raadt het nooit – nóg een zomertruitje.
- Ik schilderde nog eens een scoutshemd
- en kuiste met Merel het appartement voor Wolf.
- Ik haakte nog snel een stropzakje (want het zomertruitje dat daartussen zat heb ik niet geblogd).
Lezen deed ik dan weer amper: enkele boeken, zeker niet de 15 van vorig jaar. Helemaal niet erg, maar het zegt iets over de drukte in de vakantie.
Oh, en ik kreeg eindelijk ook een nieuwe tand.
Qua geocaching was het vooral in augustus een topmaand: maar liefst 200 caches!
- met de fiets in Belzele
- zeer uitgebreid in Tallinn
- en een hele reeks in en rond Vlaardingen.
Ik had eigenlijk willen cachen met Véronique, maar dat is er niet van gekomen wegens in juli geen auto en daarna geen tijd meer. En ik had ook alle Rondje-Vlaanderencaches van Oost-Vlaanderen willen doen, maar idem.
Ach ja. Ik heb veel gedaan, heel veel, en de rug heeft het zowaar niet opgegeven. De knie wel, maar dat is een ander verhaal. Ik kijk met veel genoegen op deze vakantie terug, die pakken ze me toch niet meer af.
Carpe diem!
365 – 31 augustus 2025 – het zit er weer op…
Vernieuwd Travel Bug Hotel
In 2021 had ik een travel bug hotel geïnstalleerd hier thuis aan de schommel. Ik had toen een mega leuk vogelhuisje gevonden in de Action, maar helaas (en eigenlijk zoals verwacht): wreed stevig was dat niet.
Het heeft het dus niet lang overleefd, en er kwam een ander exemplaar. Intussen is ook dat exemplaar een beetje dood – die vogelhuisjes zijn precies niet wreed weerbestendig – maar ik vond gelukkig alweer een nieuwtje, en dat hangt nu netjes te pronken. Niet meer aan de schommel, want die is al een paar jaar weg, maar wel gewoon aan de haag.
Dus ja, als ge een vogelhuis aan mijn haag ziet hangen: het is een geocacheding. Uiteraard, of wat hadt ge gedacht?
365 – 30 augustus 2025 – apex predator, zeker 10 cm breed
Stropzakje
“Zeg mama, kan jij voor mij zo’n klein zakje haken? Om kleine spulletjes in te steken, zoals een lippenbalsem en haarrekkers en maandverband en zo, zodat dat niet overal los in mijn boekentas zit? En kan dat dan zo’n 15 op 18 cm zijn, met een stropje, en in blauw-witte streepjes, maar iets meer blauw dan wit?”
Zij vraagt, wij draaien. Uiteraard.
Bij deze.
365 – 29 augustus 2025 – personeelsvergadering
Nog maar eens…
Jawel, ons pa heeft het weer eens zitten: er zit een stukje kip vast in zijn slokdarm en hij heeft alweer sinds zondag niet gegeten. Hmpf.
We eten al maanden op zondag enkel gehaktschotels en dat soort dingen, dus niks met grote stukken vlees. Nu riskeerde Bart het zich toch eens om kipfilet te bakken met appelmoes en kroketjes, een Vlaamse klassieker. Van ons pa mocht ik zijn vlees niet snijden, hij ging dat zelf wel doen. Goed, had ik gezegd, maar dan echt wel kleine stukjes snijden, en goed kauwen, want in het WZC krijgt hij enkel gemixte voeding.
Tot ik hem dus een groot stuk kip – ook te groot voor mij, ik zou het in twee gesneden hebben voor mezelf – in zijn mond zie steken, drie keer kauwen, en slikken.
En toen zat het vast. Moh. Vreemd.
De rest van de middag verliep dus zeer gezellig met een vader die de hele tijd slijm zat over te geven, met bijhorende geluiden, en die toch telkens weer een hapje eten nam, waarna hij uiteraard nog meer slijm overgaf. Tot ik, zoals bij de kleine kinderen, zijn bord gewoon wegnam.
Toen ik hem om vijf uur naar huis bracht, had hij nog steeds niks gegeten. Het gevaarlijke daaraan is dat hij ook zijn medicatie niet kan nemen op die manier.
Bon, ik ging het wel horen, zeker? Dinsdag stuurde Jeroen dat hij langs was geweest en dat ons pa nog steeds niks had gegeten. De verpleging wist me te vertellen dat hij gezegd had dat hij geen dokter wilde, het ging wel overgaan. Ik ben woensdagvoormiddag dus even langs gegaan en hij zat nog in zijn ondergoed, zonder hoorapparaten, zonder tanden: hij ging weer in zijn bed kruipen. Drinken ging min of meer, maar hij had nog steeds sinds zondag niks gegeten.
Uiteraard trek ik mij van een veto niks aan, want anders zitten we binnen de kortste keren weer op spoed met een ondervoeding en dehydratatie. Juist.
Ik ben dus beginnen bellen, en gelukkig kent dr. Sas zijn pappenheimers ook wel een beetje, want na een hoop geregel en geschuif mochten we dus vandaag al langsgaan, om 13.00 uur, zoals gewoonlijk, om het stukje eruit te halen en een eventuele dilatatie te doen. Alweer.
Uiteraard moest hij nuchter blijven, zoals afgesproken met de hoofdverpleegster van de Vroonstalle, maar ginder leest ook niet iedereen zijn briefing even goed, zodat ik deze voormiddag een schuldbewust telefoontje van een van de verzorgers kreeg: dat hij per ongeluk ons pa toch zijn ontbijt had gegeven, en dat ons pa dat vrolijk naar binnen had proberen spelen. En even vrolijk weer had overgegeven, natuurlijk. Veel kwaad kon het dus wellicht niet. Hij weet het nochtans zelf goed genoeg, maar had er uiteraard niet aan gedacht.
Bon, het was niet zijn vaste dokter, maar een andere die effectief bevestigde dat ze er een stukje kip had uitgehaald, maar dat er geen verdere dilatatie meer mogelijk was en dat het eigenlijk best oké zou moeten zijn. Ze ging voor ons pa zitten en spelde hem de les. Waarop hij zei dat hij niet had geluisterd, want een dame in de wachtzaal was rechtgestaan om haar tas te pakken en dus was hij afgeleid. Serieus, plaatsvervangende schaamte, het is een ding, geloof me. De dokter herhaalde nog eens: bij voorkeur gemixte voeding, en anders kleine stukjes en goed kauwen. “We zullen zien”, zei ons pa. Ik had goesting om door de grond te zakken.
Maar het zal simpel zijn: ik ga niet blijven alles op haren en snaren zetten omdat meneer te koppig is. In het WZC wordt het wellicht weer gemixte voeding, en ik ga hier, zoals bij de kindjes, alles fijn snijden. En dan zal hij wel zien.
365 – 28 augustus 2025 – ziekenhuiszicht
Sterren in Tallinn: 180° by Matthias Diether
Wij gaan al graag ne keer deftig gaan eten, dat weten jullie intussen wellicht wel. Bart gaat ook altijd voor onze citytrips op zoek naar sterrenrestaurants: we berekenen dat meteen mee in het budget.
Hier stonden we in Noblessner, een opkomende, blijkbaar bijzonder hippe wijk aan het water in Tallinn dus, voor een afspraak met twee Michelinsterren. En nee, het heeft ons niet teleurgesteld.
Aangezien we geen van beiden alcohol drinken, gingen we voor het begeleidende assortiment sappen en dergelijke, en de jonge gast die daar verantwoordelijk voor was, hebben we achteraf ook dik gecomplimenteerd: ik heb combinaties gedronken die ik niet voor mogelijk hield, maar die wonderwel pasten bij het eten. Food pairing op hoog niveau, jawel.
De hapjes kregen we eerst in een apart salon in tonen van bruin en beige. Die toprestaurants zijn qua sfeer allemaal inwisselbaar, we hadden evengoed in Gent of in Berlijn kunnen zitten.
Nadien verhuisden we naar het eigenlijke restaurant, en meteen ook de Chef’s Table, wat wil zeggen dat we aan de ’toog’ zaten met direct zicht op de open keuken, en dat vind ik dus zalig. Het blijft fascinerend om te zien hoe die mannen zo ongelofelijk op elkaar ingespeeld zijn, hoe ze alles perfect getimed klaarmaken zonder een woord te wisselen. Knap.
Het was allemaal lekker – duh – maar ik heb toch een paar keer met mijn mond open gezeten: een eerste voorgerecht met gerookte paling en foie gras: wow! Een ongewone combinatie maar ronduit verbluffend, jawel.
- VARIATION OF CHANTERELLES
- SEAFOOD RAVIOLO – SPINACH – SAFFRON
- 180 DEGREES FOIE GRAS – HAZELNUTS
- TOMATO MARSHMALLOW
- EEL – GOOSE LIVER – CHERRY
- SEABASS – ARTICHOKE – CALF’S HEAD RAGOUT
- OCTOPUS – PORK SHANK – KIMCHI – GREEN PEA
- MONKFISH – BLUE SHRIMP – BISQUE
- DUO OF LAMB – CAESAR SALAD – POTATO
- PRE-DESSERT
- STRAWBERRY – WOOD SORREL – YOGHURT
By Kay Baumgardt
Ik had uiteraard méér dan genoeg gegeten, maar ik kwam er niet met een opgeblazen gevoel buiten, en ook dat zegt wel iets.
Ga je naar Tallinn en eet je graag eens op hoog niveau? Dan is dit een aanrader.
We genoten nog even van de buitenlucht daar aan het water, dat ook.