Lerarencampagne

Ik zie net in het nieuws dat Ben Weyts een campagne opstart om meer leraren te krijgen. Alle lof, maar blijkbaar ligt de nadruk op sneller benoemd en betere verloning. En ook ergens een beetje op de perceptie.

Wel…
Ik heb het vorige week tijdens een oudercontact nog eens mogen horen: “Ge moet maar 20 uur op een week werken, ge hebt 4 maanden vakantie en het is nog te veel moeite om te antwoorden op een email, of wa?”

Dat in het schoolreglement staat dat alle communicatie verloopt via Smartschool en dat meneer daar nog 164 ongelezen berichten had – wat hij zelf vol trots verkondigde – waardoor hij belangrijke info over zijn dochter nog niet gelezen had, tsja…

Ik hoef niet meer loon, nee. Ik wil gewoon dat mensen beseffen dat dit ook echt wel een fulltime job is, en dat er een reden is waarom ongeveer de helft van de opgeleide leraars stopt binnen de vijf jaar. En nee, dat is zelden omwille van de verloning (al mag die voor beginners wel wat meer zijn). Dan liever dat extra budget besteden aan extra ondersteunende leerkrachten. Alleen zijn die leerkrachten er niet…

Want anders zou ik kleinere klasgroepen vragen, zodat je elke leerling je volle aandacht kan geven en de zorg die hij of zij verdient, en meer opvoeders zodat wij niet telkens moeten inspringen voor studie, of dat we meer dan 15 minuten krijgen als middagpauze omdat we toezicht moeten doen. Of een extra leerlingenbegeleider, want die mens verzuipt in het werk en kan ook niet alles even goed opvolgen.

Alle lof voor je campagne, mijnheer Weyts. Just too little too late, heb ik het gevoel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.