Bananencake

Ik vind het een kunst om bananen op exact de juiste rijpheid te krijgen. Te groen geven ze maagkrampen, maar zodra ze ook maar één zwart puntje krijgen, zijn ze al te rijp. Dat vind niet alleen ik, dat vinden ook de kinderen. Je mag die ondingen ook niet in de ijskast leggen, want dan worden ze gegarandeerd zwart, dus vliegen ze in de koele berging, waar ze helaas uit het zicht liggen en soms vergeten worden. Meh.

Een banaan met enkele zwart puntjes is dus onbruikbaar. Maar als je die dan nog een weekje laat liggen tot ze helemaal bruinzwart (maar uiteraard zonder schimmel) is, is ze plots weer multi-inzetbaar: de ideale basis voor ongezoete bananenmilkshake, om ijs te maken, of om cake te bakken. Ze is perfect als ze, wanneer je de schil opent, er vanzelf uitrolt en lichtjes glazig is. Héérlijk.

Bon, ik had dus vier van die exemplaren liggen, en het is een regenachtige zondag, en wat doet ne mens dan? Googlen, natuurlijk. En zo kwam ik op volgende site uit:

Bananencake

Ik heb de suiker vervangen door sucralose, en door het deeg wat bakbestendige chocoladedruppels gemengd. De cake valt vrij zwaar, zelfs met het extra bakpoeder, maar is wel heel erg lekker. Iets om te onthouden, voor u de zwarte bananen in de vuilbak kiepert.

Bananencake ingrediënten

Basisrecept:

 • 120 gram boter
 • 3 middelgrote, zeer rijpe bananen
 • 180 gram griessuiker
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 2 eieren, wit en dooiers scheiden
 • 1 met boter ingevette rechthoekige bakvorm

Bananencake maken

Bananencake

 1. Oven voorverwarmen op 180C
 2. Vet een rechthoekige cakevorm in met boter
 3. Pureer de bananen met een stevige vork.
 4. Klop de eiwitten met 2 eetlepels suiker stijf.
 5. Klop de boter met de rest van de suiker tot room en klop er daarna de 2 eierdooiers door.
 6. Meng het bakpoeder met de zelfrijzende bloem (en indien gewenst de kaneel en het nootmuskaat) en klop de bloem door de bananenpuree tot er geen klonters meer overblijven.
 7. Voeg hierbij het boter-suiker-dooier-mengsel en klop goed door elkaar. (voeg indien gewenst nu rozijnen, noten of chocolade chips toe)
 8. Spatel het stijfgeklopte eiwit door het deeg.
 9. Schep het deeg in de bakvorm, leg indien gewenst enkele schijfjes banaan bovenop het deeg en bak gedurende 40 minuten op 180 graden en daarna 30 minuten op 150 graden.
 10. Laat de bananencake afkoelen alvorens aan te snijden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *