Overdaad

Ik wil niet met de vinger wijzen, want ik stond per slot van rekening óók in de winkel, maar toch een paar bedenkingen.

Ik ging dus deze voormiddag naar de Dreamland, om voor de kinderen elk een Sinterklaascadeautje te kopen. Merel krijgt een kleinigheidje want die snapt het toch nog niet, maar zo heeft ze ook iets. De jongens schreven een brief naar de Sint, en vroegen een bepaald spelletje voor de Xbox, en uiteraard – hoe kan het ook anders, hier ten huize? – om Skylanders.

Het was woensdagvoormiddag elf uur. De parking stond overvol, inclusief het ondergrondse stuk. Alle kassa’s waren open, en hadden elk een rij van minstens vijf mensen voor zich. En het overgrote deel van die mensen had een volgeladen kar bij zich. En dan bedoel ik ook volgeladen: vaak meer dan twintig stuks, en grote dozen. Ik stond daar bijna onwennig tussen met mijn drie stuks.

En toen maakte ik me de bedenking: moet dat nu echt? Ofwel zijn er dus veel meer gezinnen met tien kinderen in België dan we denken, ofwel deed iedereen al meteen inkopen voor Sinterklaas, kerst en nieuwjaar, en meteen ook in naam van alle oma’s, opa’s, meters en peters en godmagwetenwie. Maar dan nog.

Als onze kinderen een groot cadeau willen, dan wordt er samengelegd. Dan is dat van verschillende mensen tegelijk. En anders krijgen ze meerdere kleine dingen, zoals een verfdoos, of een puzzel of zo. De Sint brengt voor elk één ding, en dan ook nog enkel hier, niet bij de grootouders. Voor kerst krijgen ze ook van elk één cadeautje. Ik vind het belangrijk dat ze leren kiezen en afwegen wat ze willen, en dat ze de waarde van geld leren kennen. En als ze in het jaar ook nog iets willen (zoals nieuwe Skylanders) dat ze daarvoor dan maar hun verjaardagsgeld of nieuwjaarsgeld moeten sparen. Wat ze overigens ook netjes doen.

Maar blijkbaar zijn er dus mensen die zich echt in de schulden steken om grote en dure cadeau’s te kunnen kopen. Waar kinderen soms amper één blik op werpen, of een half dagje mee spelen, en dat is dat. En als ik die karren zag deze voormiddag, was er absoluut geen sprake van crisis.

Mja.

Het zal wel, zeker?

3 Antwoorden op “Overdaad”

  1. goh in de schulden steken zou ik zeker nooit doen. maar ik pleit toch ook schuldig voor de volle winkelkar, al is het dan voor de overgrote meerderheid een tweedehands gevulde :-). ik vind het gewoon zo leuk om die snoetjes te zien als ze al die nieuwe spulletjes zien. Naarmate ze ouder worden zal het hier ook meer 1 kado worden denk ik dat ze dan bewust kiezen maar voorlopig vind ik het wel leuk om zo 1 keertje in het jaar zwaar te overdrijven 😉

  2. Zeker niet abnormaal wat je deed hoor. Ook wij hebben het simpel gehouden: voor Finn een wagentje van Cars om op de iPad een spelletje mee te spelen en voor Tila ook een kleinigheid om door het huis te crossen.

    Aan elk zijn we een tiental euro kwijt; Meer moet dat ook niet zijn me dunkt.

  3. Onze moeder mocht ons met Kerstmis bij haar hebben (gescheiden ouders…) en ze ging telkens werkelijk helemaal uit de bol: 40 kadootjes per kind was een normaal gemiddelde. Maar… Slechts 1 van die kadootjes was werkelijk duur (en hebben we nooit zelf uitgezocht of achter gevraagd), al de rest was “brol”: een onderbroekske, een zakdoekske, een sigaret om met nieuwjaarsnacht in Nederland vuurwerk mee te gaan afsteken, een chocolade sigaretje, een doosje oorkuisers, een flesje speciaal bier (toen we al tiener waren) een chocolaatje dat ze op café bij de koffie had gehad, staaltjes van Yves Rocher… allemaal kleine prullen. Het was vooral het plezier van het zien van die meganorme stapel onder de kerstboom en van het uitpakken om te zien wat er in zat ! Nu is dat wat afgezwakt natuurlijk, maar zelfs nu nog is er telkens een “duur” kado en verder wat kleine dingetjes.
    Mijn mama heeft trouwens nog altijd de gewoonte om pakjesverpakkingen open te rijten terwijl ik elk stukje plakband zachtjes openpiel om het moment te savoureren. ^^ Kun je geloven dat het Kerstdiner (enkele pakjes tussen elke gang door) rustig de hele nacht kon duren ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *