Voidwork

Xavier, een goeie vriend van me, heeft een nieuwe CD uit. Daarom gaf hij ook een interview voor Gentblogt, en dat ga ik hier ook nog maar eens weergeven. Gewoon omdat het goeie muziek is.

Voidwork: Xavier De Schuyter[+]

Vorig jaar verscheen op Gentblogt een interview met VoidWork, een door horror geïnspireerd muziekproject van Gentenaar Xavier De Schuyter. Sindsdien zijn nieuwe nummers, nieuwe leden en nieuwe plannen op het toneel verschenen. Tijd dus voor wat opvolging…

Ten tijde van het vorige interview had je net een album uit, “Horror/Forsaken”. Een klein anderhalf jaar verder, heb je daar nog enkele platen aan toegevoegd. Zoveel inspiratie?

Voidwork: Xavier De Schuyter[+]

Het derde album “Dark Corners” was eigenlijk al zo goed als klaar, toen “Horror/Forsaken” eindelijk werd uitgebracht door het platenlabel. Het bevat donkere ambient soundscapes met hier en daar wat meer muzikale elementen. Omdat ik de nummers te goed vond om te laten liggen, maar tegelijk niet in het vaarwater wou komen van het voorgaande album, heb ik de songs gratis beschikbaar gesteld als digitale release. De echte opvolger is dus in feite “Basement”, uitgegeven in mei 2011 via Rage in Eden records.

Op “Basement” hoor je een heel andere VoidWork, veel toegankelijker en tegelijk complexer.

De overgang van ambient darkwave naar een eerder neoklassieke stijl kwam vrij natuurlijk. Toen ik met VoidWork begon, kon ik niet echt degelijk piano spelen. Het heeft tot de opnames van “Basement” geduurd tot ik het instrument genoeg beheerste om er iets muzikaal interessants mee te doen. Het album draait om uiteenlopende variaties van een losse verzameling toonladders en ritmes. Door de pianobasis en de meer traditionele structuur wordt de muziek inderdaad toegankelijker en kan je eigenlijk voor het eerst bij VoidWork spreken van “liedjes”. Daartegenover staat echter dat de nieuwe nummers erg gelaagd zijn, wat alles dan weer voller en ingewikkelder laat klinken.

Hoe zit het met het bonus album “Kaos”?

Kaos kan je, net als de andere albums, gratis beluisteren op voidwork.bandcamp.com. De fysieke uitgave is enkel verkrijgbaar als bonus bij de speciale editie van “Basement”. Die is trouwens echt wel de moeite.

Voidwork: Xavier De Schuyter[+]

Ik lees op je website dat net zoals “Asylum” om een concept album gaat.

Dat klopt. “Basement” vertelt het verhaal van een dorp dat in de ban raakt van bovennatuurlijke verschijnselen en uiteindelijk ten onder gaat als ze de verantwoordelijke willen lynchen. Voor het soort muziek dat ik componeer, is het altijd leuk om met dergelijke thema’s te werken. Het laat je toe om beelden te koppelen aan de melodieën en die organisch te laten overgaan in elkaar doorheen het album.

Vorig jaar had je nog enkele zangeressen uit het buitenland, maar nu werk je met iemand uit de regio, Lesley Reynaert. Een bewuste keuze of louter toeval?

Eerder een bewuste keuze. Waar ik in het verleden vooral mensen met genre-ervaring wou aantrekken, heb ik nu geopteerd voor iemand die in de buurt woont en met wie de samenwerking dus vlotter en persoonlijker kan verlopen.

Kunnen we van haar hetzelfde verwachten als van haar voorgangers?

Waar de vorige zangeressen klassieke sopranen waren, heeft Lesley eerder een lager, meer jazzy timbre. Bovendien is ze costumière, goochelares en danseres, wat de deur heeft geopend naar live concerten.

Dus er zouden dan toch VoidWork optredens komen? Hoe pak je zoiets aan?

Er zijn nog geen concrete plannen, maar we verkennen alvast de mogelijkheden. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we enkel de stemmen live opvoeren -met de muziek op band- en het geheel voorzien van een visueel uitdagende show. Sowieso gaan we de eerder kunstzinnige toer op met onze voorstellingen, omdat we op die manier bijvoorbeeld in theaters of op themafestivals kunnen spelen.

Ben je al begonnen aan een nieuw album? En hoe gaat het met je soundtrack ambities?

Er zijn al nieuwe nummers, maar ze maken nog geen deel uit van een mogelijk album, omdat ik gewrongen zit tussen mogelijke concepten. De ondergang van de oude rijken enerzijds en de gebeurtenissen in een Mythos museum anderzijds. Helaas is er niks te melden op vlak van soundtracks. Het is echt niet makkelijk om de juiste mensen en/of producten te vinden.

Hoe staat het met de andere bands en projecten?

Akem Manah brengt volgend jaar een nieuw album uit. Nihil en RUIN dit jaar nog. Verder heb ik niks meer lopen.

We kijken alvast uit naar de mogelijke optredens en nieuwe nummers.

www.facebook.com/officialvoidwork
voidwork.bandcamp.com
www.akemmanah.com
nihil.bandcamp.com

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.