Gedichtendag

SL_GEDICHTDG10_AFF_SEP10_DEF.indd

In 2006 was het een Latijns gedicht van mijn favoriete dichter Catullus, in 2007 alweer eentje van Catullus, maar dan wel mijn lijfgedicht (vraag maar aan mijn leerlingen), in 2008 ging ik de Nederlandstalige toer op met Hans Andreus, in 2009 kwam Van Ostaijen aan de beurt met zijn Melopee, en vorig jaar mocht het absurd zijn met de Blauwbilgorgel van Cees Buddingh.

Medunkt dat het nu eens tijd is voor een Grieks gedichtje. Soms wordt het toegeschreven aan Sappho, maar doorgaans wordt er ‘anoniem’ bij gezet. Ik vind het in elk geval bijzonder treffend, voor amper twee regels te zijn. Als u Grieks kan lezen: het klinkt ook heel mooi. En moest ik weten hoe ik makkelijk een audiofile kan overzetten van de dictafoon naar mijn PC, ik zou het voor u voorlezen (en moest dat stomme blog ook nog deftige Griekse lettertypes aanvaarden, was het nóg beter).

Eithe rodon genomèn hupoporfuron, ofra me chersin
arsamenè charisei stèthesi chioneois.

Ik wou dat ik een roos was, rood als vuur…
Jij plukte me, en stak me tussen je borsten, wit als sneeuw.

3 Antwoorden op “Gedichtendag”

 1. Mooi hé, maar dat oudgrieks versta ik toch niet meer. Je zou het in griekse letters moeten kunnen schrijven, vind ik

 2. Mooi…

  Hier Drun, een van mijn gedichten, over een roos, met een dikke kus:

  de roos

  plezier in een enkele roos
  dat manhaftig haar kopje verheft
  tegenover het lot dat haar verdoemde
  toen ze van de struik werd losgeknipt
  en alleen nog door water wordt gevoed

  zo staat ze nog mooi te wezen
  en weet niet dat het bestaan spoedig eindigt
  haar prachtige blaadjes opengespreid
  als een bruidsdeken voor een bruidegom
  die nooit zal opdagen

  haar dorens steken venijnig scherp
  ter bescherming van het tere ijle
  dat toch vervliegen moet
  maar ze beseft het nog niet
  en houdt standvastig stand

  zo spreidt ze haar weelde tentoon
  en haar moed in een enkele beweging
  en straalt in haar beste pracht
  geplaatst in een vaas als een koningin
  dat reeds in haar graf ligt

  maar tamelen doet ze geen moment
  en wilt nog een keer schitteren
  behagen scheppend in ons genoegen
  als wij ons laven aan geur en kleur
  voordat het voorgoed verdwijnt

  alles is vergankelijk
  maar dat betekent niet dat je er niet van mag genieten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *