Barcamp Antwerpen 2010

Om half acht deze morgen zaten wij met ons gezinnetje al in de auto. Jawel, op een zaterdag dan nog. We sjeesden naar Merchtem (bij Brussel) naar nonkel Koen en tante Else, want onze twee spruiten mochten daar de hele dag en een nachtje blijven, joepie!

Een paar hindernissen ( zo ’s morgens vroeg vergeet ne mens blijkbaar al eens dat er een bedje moet meegenomen worden) later waren Bart en ik op weg naar Berchem, naar het gebouw van ALM, alwaar Barcamp Antwerpen 2010 doorging. Nee, dat heeft niks te maken met zuipen (je moet het woord barcamp maar eens opzoeken op wikipedia, als je het gegeven niet kent) maar wel alles met een unconferentie. Iemand (of een aantal mensen) organiseert een zaal, een aantal sponsors voor materiaal en eten ’s middags, en vooral ook voor de koffie, en alle aanwezigen doen iets. Doorgaans is dat een korte presentatie geven van zo’n 20 minuten, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aangezien er veel te veel mensen zijn, worden er vier presentaties tegelijk gegeven in verschillende zalen. Dat vind ik trouwens het moeilijkste aspect van zo’n barcamp: kiezen tussen vier onderwerpen. Vroeger was zo’n barcamp bijzonder geeky, en ging het vooral over programmeren en andere IT-gerelateerde onderwerpen. Nu is barcamp veel algemener geworden.

Zelf heb ik doorheen de dag 10 presentaties bijgewoond, en er eentje gegeven:

– @pekesenertjes mocht voor mij beginnen met Kunstgeschiedenis en nieuwe media. Ik vond het razend interessant, heb zelfs een paar aha-erlebnissen gehad.

– @steffest vind ik zo’n knap verteller, dat ik gaan luisteren ben naar Het Masterplan – van FOWA tot tweetshirt V1.25. Hij is goed bezig!

– Bij @maartekes zijn presentatie over Structuur in elk verhaal of film heb ik uitvoerig nota genomen: perfect toepasbaar op zowat alle klassieke verhalen zoals de Aeneis.

– @janseurinck had het over Intellectuele eigendom en piraterij

– @leenta demonstreerde hoe je mits bepaalde zelfmassages een stuk relaxter kan zijn. Helaas had ze de tijd een beetje optimistisch ingeschat, waardoor we jammer genoeg niet méér op elkaar konden uitproberen dan een handmassage.

@sasvangent was razend goed geplaatst (wegens zelf een inwijkeling) om ons enige verschillen uit te leggen tussen Hollanders en Belgen. Of hoe je best bij het zakendoen op een paar punten gaat letten.

– @marijnsomers demonstreerde de Basis van de schermsport

– mijn allerliefste @netlash ben ik ook gaan beluisteren: De brute realiteit van Social Media. Ik kan nog wel wat leren van hem als het over presentaties gaat.

– @fotograaf mocht komen uitleggen hoe hij het doet om zo onuitstaanbaar te zijn, aka voortdurend wel ergens op reis te gaan: Tips & tricks to make frequent travelling affordable. Fijne dingen bijgeleerd, denk ik zo.

– De dag heb ik in schoonheid beëindigd met een presentatie van @bunker en @saraVDV: Geeky Love is…”: hele mooie foto’s, en vooral ook bijzonder herkenbaar.

De organisatie zat trouwens quasi vlekkeloos in elkaar: lekker ontbijt, goeie koffie van Nespresso, broodjes die je op voorhand kon bestellen en soep a volonté, brownies in de namiddag, een vlot verloop, goeie locatie, mooie T-shirts (al draag ik dat zelf niet) leuke mensen, en een bijzonder vervelende manier om te laten weten dat de tijd om was :-p

Ik was moe, kan je dat geloven? Daarna zijn we trouwens nog uitgebreid en bijzonder lekker gaan eten in Huis Goossens met de Talking-Headers, maar da’s voor een andere post.

2 Antwoorden op “Barcamp Antwerpen 2010”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *