iMaterialise

bggd

Ik moet nog steeds een verslagje schrijven over de Brussels Girl Geek Dinner van 18 november, maar ik bleef het maar uitstellen omdat ik er echt tijd voor wil maken.

Ik was namelijk diep onder de indruk. En echt wel diep.

De avond ging door in Leuven, in het hoofdkwartier van Materialise, en dat zei me niks. Er stond bij de uitnodiging een uitleg over 3D printing, maar ook dat was me onbekend. Misschien net daarom dat ik het zo impressionant vond, ik kende de techniek helemaal niet.

Iedereen weet intussen wel hoe een gewone print opgebouwd wordt: een inktspuiter gaat supersnel heen en weer, en spuit minieme laagjes inkt op je papier, zodat er op die manier letters opgebouwd worden.
Printen in 3D leek me eerst een zeer bizarre uitdrukking, maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer. Een object wordt via de computer ingevoerd in de printer, net zoals bij een gewone printer dus. Die gaat dan in een bak met poeder (of soms zelfs vloeistof) met lasers een patroon tekenen, en op die manier een verhard laagje maken. Flinterdun laagje na flinterdun laagje worden op die manier opgebouwd, en uiteindelijk krijg je een voorwerp zonder naden, zonder fouten, zonder verbindingen, gewoon pure kunststof. Met die methode kan je voorwerpen creëren die met de hand niet of nauwelijks te maken zijn, of die immens arbeidsintensief zouden zijn.

Een veelgebruikte toepassing zijn op maat gemaakte medische implantaten en vervangstukken. Zo kan bijvoorbeeld een 3Dscan gemaakt worden van een ontbrekend stuk schedel (verpulverd in een ongeluk of zo), dat dan geprint wordt in 3D. Het stuk past dan perfect…

Een andere toepassing die werd getoond, was een 3Dscan van een kouros, een zeer oud Atheens beeld (yup, knal mijn vakgebied natuurlijk). Dat was zodanig poreus geworden, dat de archeologen het niet durfden/konden opgraven. Er werd een 3Dscan gemaakt, en nadien werd het beeld millimeter per millimeter uiterst accuraat uitgeprint, zodat men een perfecte kopie in handen had. Wow.

We kregen een deskundige uitleg, en daarna een rondleiding. Blijkbaar is Materialise een spin-off van de K.U. Leuven, en beschikken zij over het grootste machinepark aan 3Dprinters, en meteen ook de grootste exemplaren ter wereld. Nog meer wow dus.

Helemaal mooi werd het toen we de designafdeling te zien kregen, .MGX by Materialise. Blijkbaar zijn ze er zich meer dan bewust van dat je met printen dingen kunt maken die anders gewoon niet te fabriceren zijn, en dat je op die manier ook designvoorwerpen kan maken, zoals lampen, schalen, juwelen…

TULIP+033

Deze Tulip stond er, en konden we bewonderen.

En als dit krukje niet zoveel kostte (standaard nochtans voor echte designvoorwerpen), dan had ik er eentje mee, gegarandeerd. Prachtig gewoon! Lichtgewicht en volledig opvouwbaar, je moet maar op hun site gaan kijken.

Oneshot_LR_014

Als kers op de taart werden er achteraf ook dingen weggegeven, als je het snelst het antwoord op een gerelateerde vraag kon twitteren tenminste :-p

Ik mocht Karen haar Iphone gebruiken, en ben erin geslaagd misschien wel de coolste prijs van allemaal weg te kapen (al was die lamp die Ploempje won ook niet mis): een gepersonaliseerde armband van iMaterialise. Ik mag een eigen ontwerp doorgeven, of eigen textuur of tekst of whatever, en zij zullen het naar een 3Dmodel omzetten en uitprinten, en daarna laten verzilveren. Hoe cool is dat zeg!

Alleen verlamt het me een beetje, als ik eerlijk ben. Ofwel laat ik een gewone armband maken, maar in dezelfde textuur als mijn ring

ring

maar dat wordt misschien een beetje veel.

Anderzijds deden ze me het volgende voorstel: een bestaand model van armband, maar met dan een tekst naar keuze in.

Het model dat ik echt wel mooi vind, zie je hier, slide nummer 17 en 18. Als ik daar nu eens de tekst van Odi et amo laat inzetten, of de namen van de kinderen in het Elfs geschreven…

Anderzijds is dit een unieke gelegenheid om zelf iets te ontwerpen, maar zo creatief ben ik ook weer niet.

Hmpf. Wat zouden jullie doen in mijn plaats?

4 Antwoorden op “iMaterialise”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *