Kaastaart met noorderkrieken

af

Het is lang geleden dat ik deze taart nog heb gemaakt: er is nogal wat werk aan, en je moet op sommige momenten echt ongestoord kunnen verder doen, zonder dat je even naar de kinderen moet kijken of zo. Maar nu ze gisteren de hele dag weg waren, kon het wel weer eens: er was vandaag verjaardagsfeestje voor Kobe šŸ™‚ Je moet de taart in drie stadia maken, voorzie dus voldoende tijd.

Onderstaande ingrediƫnten zijn voor een springvorm van 28 cm doorsnede, en dan heb je meestal nog genoeg kaas over om bv. glaasjes te vullen met wat peer, gekruimelde speculoosjes en een laagje kaas.

Ingrediƫnten:

Kaas:
– 500 gr. plattekaas
– 500 gr. slagroom
– 5 eiwitten
– 250 gr. suiker
– 1 dl water
– 15 gr. gelatine
– sap van 1 citroen
– 1 bokaal krieken

Bodem:
– 120 gr. zelfrijzende bloem
– 120 gr. suiker
– 3 eieren

Bovenlaag:
– 2 dl. kriekensap
– 2 lepels suiker
– 15 gr. gelatine
Werkwijze:

Bodem:
Meng de ingrediĆ«nten, giet in een beboterde springvorm en bak 10 minuten op 180Ā°C. Maak de springvorm NIET los.

bodem

Kaas:
Warm de suiker in het water (microgolf). Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water, knijp ze uit en voeg ze toe aan het warme suikerwater. Laat een beetje afkoelen (niet tƩ lang), en voeg er de plattekaas, het citroensap, de opgeklopte slagroom (voeg er een lepel suiker bij, dat klopt beter), en uiteindelijk de opgeklopte eiwitten aan toe.

kloppen

Laat de krieken uitlekken en verdeel ze over de bodem (bewaar 2 dl. van het sap).

krieken

Doe de kaas bovenop de bodem en de krieken, strijk mooi glad (beter dan op de foto :-p ) en laat een paar uur opstijven op een koude plaats. Niet losmaken!

kaas

Bovenlaag:
Laat de gelatine weken in koud water en knijp ze uit. Voeg ze bij het opgewarmde sap met de suiker. Laat afkoelen , en giet voorzichtig op de kaas. Als je te hard giet of het sap nog te warm is, maak je de kaas los en krijg je een witte sluier, zoals op de foto.Ā  Laat opstijven.

bovenlaag1

Maak de vorm voorzichtig los,

ontvormd

en versier met een bloem, witte chocoladekrullen of wat suikerwaren.

EĆ©n antwoord op “Kaastaart met noorderkrieken”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *