Neusspray

Toen ik een tijdje geleden bij de oogarts was, stond mijn oogdruk plots weer schrikbarend hoog. Voor de mensen die dat niet weten: er mag een bepaalde druk op je oog staan (liefst wel of het blijft niet bol), maar die mag echt niet te hoog worden, of je oogzenuw raakt beschadigd. Dat heeft dan weer als gevolg dat je tunnelzicht krijgt, en op de lange duur blind wordt.

[Het fenomeen waarbij je oogdruk continu te hoog is, heet glaucoom, en is een erfelijke ziekte. Ik zal het geweten hebben: mijn overgrootmoeder was blind, mijn grootmoeder is het bijna, en mijn ma druppelt al de helft van haar leven. En ik, ik werd voor de zekerheid ook maar eens getest op mijn 25ste (waar ze normaal gezien pas testen vanaf 40) en yup, ook ik had het zitten. Nu, gelukkig kan je het perfect onder controle houden door ’s morgens en ’s avonds een druppeltje in je oog te doen, maar je mag dat ook liefst niet vergeten. En voor alle zekerheid toch maar om het half jaar op controle. Mijn gezichtsveld is voorlopig nog perfect, dank u.]

Doch dit terzijde. Ik zit dus bij de oogarts en die meet mijn oogdruk, en schrikt. Net de bovengrens, en dat terwijl ik nochtans netjes gedruppeld had. Blijkt, na enig gevraag, dat mijn sinusitis de boosdoener is. En dan niet de ziekte an sich, maar wel de medicatie ertegen. Sinutab et al. hebben een nefaste invloed op de oogdruk, en kunnen zelfs, bij glaucoompatiënten, acute beschadiging veroorzaken. En gelukkig had ik de avond voordien zo’n Sinutab genomen, of ik had dat nooit geweten.

Nu was het mijn beurt om te schrikken. Ik heb een chronisch semi-verstopte neus. En nu geen neusspray of andere dinges meer. Snif (in elk opzicht dan). Na enig gerondvraag en een bijzonder sympathieke schoonbroer-van-een-apothekervriendin-die-oor-neus-keelarts-blijkt-te-zijn heb ik nu toch nog één neusspray gevonden die de oogdruk niet acuut opdrijft. Yay. En die is dan nog op voorschrift ook :-p

Maar bon, ik kan weer gewoon ademhalen bij het slapen, en dat is me veel waard.

9 Antwoorden op “Neusspray”

  1. Hey, welke neusspray is dat yay? Wat de druk van het oog niet opdrijft? Zit namelijk ook met dat probleem , mijn neus zit ook versyropt van allergieen en neem veel medicatie want neusspray Vibrocil mag niet maar ik krijg geen adem door mijn neus gr Martine

 1. Ik begin beter en beter te snappen waarom de bomma (en de generatiegenoten) altijd ‘en een goede gezondheid voor het nieuwe jaar’ schreven op hun kerstkaarten.
  Tjonge, gezondheid is toch echt des mensch hoogste goed.

 2. ik heb hetzelfde probleem (glaucoom+sinusitis) en de oogarts wees mij ook op het gebruik van pseudo-efedrines (sintubab ed.). Ik gebruik nu als spray flixonase, mag ik eens weten wat jij gebruikt? bedankt.

  1. Flixonase is aleen in Nederland te krijgen en is even slecht zei mijn specialiste gr Martine

 3. het is ongelooflijk hoeveel medicijnen je niet mag nemen als je glaucoom hebt zenne. Papa moest ook altijd de bijsluiters goed lezen. Effectief, alle neusdruppels zijn nefast voor zover ik kan opmerken.

  ….ik tot nu toe nog altijd gespaard, maar ik ga ervan uit dat ik ook wel zal prijs hebben bij de volgende controles. Alhoewel Griet ook nog geen glaucoom heeft. We zullen wel zien eh.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.