Überblogger

Sla ik een paar dagen geleden de Klasse open (tijdschrift voor leraars en bijzonder interessant), kom ik toch wel Clo niet tegen zeker?

Ik citeer even een deel van het artikel, maar je kan het ganse item vinden op de site van Klasse zelf.

Blogtips

“Vijf jaar geleden was een nieuwe blog een nieuwsfeit. Inmiddels is het even gemakkelijk als een e-mail versturen.” Negen blogtips van überblogger Clo Willaerts*.

 1. Laat je niet ontmoedigen als er geen massa volk meeleest. Eén reactie op je artikel is al een succes. Ongeveer één procent van de surfers reageert op artikels.
 2. Laat reacties toe op je blogposts. Zo laat je zien dat je school open staat voor discussie. Je ziet meteen aan de reacties onder een oproep wie wil meewerken aan het volgende grootouderfeest.
 3. Gebruik je webadres op briefpapier, de schoolbus, in een voettekst in je e-mail en aan de schoolpoort. Je eigen .be-domeinadres kost vijftien euro per jaar.
 4. Zet geen vervelende flash-intro’s voor je homepage.
 5. Zet zelfgemaakte foto’s, tekeningen of gedichten van je leerlingen online. Het krikt hun zelfvertrouwen op en je genereert verkeer naar je blog.
 6. Laat ouders meebloggen. Hun fotoreportages van het schoolfeest of het verslag van de ouderraad zijn interessante bijdragen.
 7. Een blog is géén dagboek of column. Dagelijkse updates zijn niet verplicht. Wie blogt, gaat géén engagement aan.
 8. Publiceer je naam bij je blogpost. Lezers waarderen meer een artikel van Juf Sam met een persoonlijke toets dan een anoniem bericht.
 9. Hoe korter de blogpost, hoe beter. Beperk je tot één alinea tekst, of genummerde lijstjes, een interessante link of gewoon een leuke foto.

*Clo Willaerts blogt op Bnox.be over internet en is Marketing Manager bij Sanoma Magazines. In haar vrije tijd organiseert ze de ‘Brussels Girl Geek Dinners’, het network-event waarop vrouwelijke nerds debatteren over trends in multimedialand.

5 Antwoorden op “Überblogger”

 1. @ Michel Vuijlsteke: veel schoolblogs geraken nooit uit de startblokken omdat ze denken dat je dan minstens even vaak moeten posten, en met even lange doorwrochte teksten, als jij. Ik leg de lat gewoon wat lager.

 2. Ik ben het er niet mee eens, en ik vind het een akelige aanbeveling.

  Hoe kun je nu zeggen “zet zo weinig mogelijk online”?

  Als je het zo zegt, dan zet je juist druk op de mensen: ze moeten selectief zijn! Eén foto kiezen uit de tientallen die ze gemaakt hebben!

  Nu is het te laat natuurlijk, en het kwaad is geschied: ik wil niet weten hoeveel mensen dat nummer 9 zullen aangrijpen om te zeggen “zie je wel, we moeten zo weinig mogelijk online zetten!”

  Wat er had moeten staan? “Maak je geen zorgen over de lengte van je blogposts: lang of kort maakt niet uit.”

  En dat van die foto’s is –sorry– helemáál van de pot gerukt. Ouders willen hun kinderen op foto zien, niet één foto per activiteit.

  Het internet is geen gedrukt boek, je hoeft je dus niet te beperken tot één of twee foto’s. Zet de foto’s die je het mooist vindt voorop, en doe al de rest in een fotogalerij.

  Nee maar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *