Rare gedachten

Ik heb soms van die rare gedachten, zegt Bart. Misschien wel.

Deze nacht lag ik eventjes wakker, en toen schoot de volgende bedenking door mijn hoofd: het grote verschil tussen kinderen en volwassenen is de verhouding tussen het hoofd en de rest van het lichaam. Zo kan je aan een silhouet dat even groot is afgebeeld, onmiddellijk zien of het om een volwassene of een kind gaat. Een dwerg (vertically challenged person) is duidelijk nog anders geproportioneerd, maar bij hen is het hoofd doorgaans wél in proportie tot de rest van het lichaam, wat een duidelijk verschil met een kind oplevert.

Wat ik me nu zat af te vragen: kan je aan een baby al zien of die later dwerggroei gaat hebben, of is dat echt een groeistoornis? En als je dat dan kan zien, wat is dan de verhouding hoofd-lichaam als ze pakweg 3 jaar zijn? Is dat dan anders?

2 Antwoorden op “Rare gedachten”

  1. Een foto vinden van een babydwerg is natuurlijk moeilijk. Volgens mij kan je het niet zien omdat dwerggroei pas in gang schiet na een bepaald stadium van de groei (pas tegen de puberteit aan).

    Dit is echter een loze veronderstelling, voor een echte uitleg moet je volgens mij bij een dokter zijn :).

  2. Dwergen hebben toch net niét een goeie hoofd-lichaam verhouding? Mij valt het enorm op dat hun hoofd bijna even groot is als hun romp, veel te groot dus in verhouding tot de rest van hun lichaam. Ik neem aan dat je dat dus bij kinderen al wel een beetje kunt zien komen, denk ik.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.