Speelde Nero Dalmuti?

Oh help! Ik heb blijkbaar leerlingen geïnfecteerd (en gecorrumpeerd wellicht) met The Great Dalmuti! Oh noes!!

Laat me even uitleggen. The Great Dalmuti is een gezelschapsspel dat vooral heel erg verkeerd kan gaan en tot extreem, hilarisch machtsmisbruik kan leiden. We hebben er al tranen mee gelachen, maar dan spreek ik wel van dik 25 jaar geleden, toen ik heel vaak rondhing met de Antwerpse larpbende van David, Maité, Joussef, Erlend en co.

Je speelt het het best met een hoop volk, en de winnaar mag van die onnozele opdrachten geven aan de verliezer, tot de volgende ronde. Het spel zit zo in elkaar dat de winnaar eigenlijk zeer lang de winnaar blijft en de verliezer de verliezer, tot er een revolutie komt, waarbij de rollen omgedraaid worden. En dan is de Dalmuti, die plots de Grote Dienaar wordt, compleet gejost natuurlijk als hij daarvoor de dienaars een beetje heeft zitten kloten.

Bon, ik had het spel gebruikt als voorbeeld voor een spel dat Nero en zijn leeftijdsgenoten blijkbaar speelden tijdens de Saturnalia. Tacitus beschrijft het op zijn eigen, bijzonder beknopte manier als volgt: “Festis Saturno diebus, inter alia aequalium ludicra, regnum lusu sortientium, evenerat ea sors Neroni.” Ofte, in vertaling: “Tijdens de Saturnalia, tijdens andere spelletjes met leeftijdsgenoten, lieten ze in een spel het lot bepalen wie van hen koning mocht worden, en dat lot viel te beurt aan Nero”. Denk Driekoningenkroon of zo, maar niet alle leerlingen kenden dat, vandaar.

Nero gaat opdrachten geven en zijn stiefbroertje belachelijk proberen maken door hem een liedje te doen zingen, terwijl het eigenlijk een zeer verlegen kind leek te zijn. Quod non.

Nu, ik had de leerlingen gevraagd om iets uit de verhalen van Tacitus in een TIktokfilmpje te gieten: een creatieve actualiseringsopdracht, als het ware. De meesten focusten op de dood van Britannicus, maar een groepje leerlingen had blijkbaar intussen The Great Dalmuti en speelden dat stukje dus na.

Wel, ik vond het zalig! Geen idee of ze het spel eerder al hadden, maar blijkbaar had de moeder van een van hen dat gevonden en hadden ze het dus gespeeld. Ik ga het hier niet posten omdat ik hen nog geen toelating heb gevraagd, maar ik heb me kriek gelachen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *