Digital detox

Daarnet was mijn dierbare echtgenoot, maar ook de kinderen (en ik heel even) te zien op Koppen. Ze wilden een reportage maken over ‘Digital Detox’, en hoe sommige mensen echt verslaafd zijn aan internet. Bart staat erom gekend zo goed als altijd online te zijn, en dus hebben ze hem twee weken gevolgd, compleet met een totaal internetloze zondag. Ik vermoed dat ze op dramatische resultaten hadden gerekend, maar helaas. Ook de ‘digitale diëtiste’ had een aantal tips voor Barts mensen bij Wijs, maar verklaarde dat ze Bart zelf eigenlijk bitter weinig kon leren. Het is een feit dat Bart en ik allebei niet zonder internet kunnen, maar voor ons is dat ongeveer hetzelfde als zonder elektriciteit: een heel pak toestellen werkt erop, en ons leven is erop afgestemd. Zijn jullie daarom verslaafd aan elektriciteit? Op dezelfde manier wel als wij aan internet, denk ik, als je weet hoe je je voelt als een paar uur de elektriciteit uit ligt. Het is voor ons alomtegenwoordig, maar daarom niet continu, en het eist ook niet alle aandacht op. De GSM gaat niet mee in de slaapkamer, niet in de badkamer, niet aan tafel, en ik heb het ding bijvoorbeeld vaak niet eens bij. Maar als ik thuis ben, staat mijn PC aan. En ligt het internet uit, dan voel ik me niet comfortabel.

Maar bon, we hebben hier dus een avond een filmploeg over de vloer gehad, en zelfs een ochtend bij het ontbijt. ’t Is ne keer wat anders dan de krant bij de cornflakes.

Het resultaat kan u hier bekijken.

 

Eén antwoord op “Digital detox”

  1. Leuke reportage, zoals vaak is het vooral een kwestie van heel bewust met een aantal zaken om te gaan. Bij mij gaat de smatphone tegenwoordig wel mee naar de slaapkamer wegens geen wekker meer. Vroeger lag er een notaboekje op mijn nachtkastje om ideeën en andere dingen te noteren die ik vergeten was of niet mocht vergeten maar dan moet je toch weer een licht aansteken terwijl ik dat nu snel even op mijn telefoon doe zonder de wederhelft wakker te maken (en neen, ik ga dan niet ook snel even mijn mails lezen of Facebook checken). En zo ben ik dus wel in twijfel of ik nu toch terug een wekker zou kopen of niet.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.