Ei!

“Och jong, ga naar huis en bakt u een ei!”

We waren deze week nog bezig over deze uitdrukking, en of ze eigenlijk verder reikt dan Zomergem-Lovendegem en die contreien. Geen flauw idee eigenlijk (zet gerust uw plaatselijke kennis van dit idioom in de commentaren, dan krijgen we er misschien een zicht op), maar dat ‘ei’ vind ik wel opvallend.

Ik ging hier dan een overzicht geven van alle uitdrukkingen in het Nederlands over eieren, maar daar was dus geen beginnen aan he! Er zijn er echt massa’s, en een aantal waarvan ik nog nooit gehoord had. Deze bijvoorbeeld vond ik serieus grappig, en had ik nog nooit gehoord: “Een ei is geen ei twee ei is een half ei drie ei is een paasei”.

Om maar te zeggen dat we eieren eigenlijk meestal gruwelijk verwaarlozen als het op voedingsstoffen aankomt. In de Weight Watchers is het nochtans een ongelofelijk fijn ingrediënt om een snelle hap mee te maken, voor weinig calorieën en veel verzadiging. Geef toe, er zijn weinig dingen zo snel als een omelet, en je kan er zowat alle restjes groenten uit je koelkast in kwijt. Dan nog een beetje hesp snipperen, een restje kip in stukjes trekken, of gewoon zonder vlees, wat lightkaas erover strooien, en voila!

Hier bijvoorbeeld met hesp, kerstomaatjes, reepjes courgette en verse dragon:

Of een recept met quinoa, bijvoorbeeld:

De anti-cholesterolbeweging heeft ons eigenlijk een beetje schrik aangejaagd van eieren, maar als je niet echt een probleem hebt met je cholesterol, kan een ei per dag zeker geen kwaad. Tenzij je het verzuipt in de alcohol, dan vindt je lever het niet zo fijn :-p

Om maar te zeggen dat ik eigenlijk altijd eieren in huis heb, en dat dat geen slecht idee is. En dat het vrijdag eigenlijk feitelijk wereldeierdag is. Yup, ik wist ook niet dat het bestond, maar er bestaat voor alles wel een dag, dus waarom niet voor het ei? In Kruishoutem gaan ze het alvast graag horen!

Meer info (en een behoorlijk maf liedje) vind je op http://www.ei.be/, met recepten en zo.

(En ja, voor het geval dat je dat niet door had: dit is een gesponsorde post. Omdat ik het wel een wijs onderwerp vond.)

2 Antwoorden op “Ei!”

  1. Uw uitdrukking heb ik hier in Ename (hartje van de Vlaamse Ardennen) nog nooit gehoord…wat wil het eigenlijk zeggen?

  2. Ik kwam in een fantasy-reeks -begint met The Shadow of the Lion (hier gratis te downloaden:http://www.baenebooks.com/p-371-the-shadow-of-the-lion.aspx) – het Italiaanse begrip “Frittata” tegen. Dat is eigenlijk een super-omelet met zowat alles eetbaars wat ge erbij kunt smijten. Bestaat vermoed ik al zo lang als we kippen en pannen kennen.
    Maar ook in Spanje kennen ze de Tortilla. En in Frankrijk zijn het vooral de Quiches…
    Ei is een redelijke eiwitvervanger (het woord zegt het al eigenlijk). Je zou kunnen zeggen dat de kip een van die basisvoedselproducenten is die de mensheid mee op poten hebben gezet.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *