Latijntweets september

Ideaal voor een hersendode dag als vandaag: een verzameling weetjes die ik maar te kopiëren heb. Soms, als ik eraan denk en er die dag iets memorabels is gebeurd, zet ik namelijk op twitter en facebook een weetje over de Klassieke oudheid, in maximaal 140 lettertekens. Ik lijst die van september hier even voor u op:

* Op 2 september 31 AC (2044 jaar geleden) won Octavianus de slag bij Actium, waarmee hij meteen het einde van de Romeinse Republiek inluidde.

* Op vier september 476 roept Odoacer zichzelf uit tot koning van Italië, en maakt daarmee een eind aan het West-Romeinse Rijk.

* 5 september: feestdag van Jupiter Stator, die Romulus hielp de invasie van de Sabijnen tegen te houden na de Sabijnse maagdenroof (750 AC)

* 7 september: In 70 na Christus bezet het leger van keizer Titus Jerusalem, en plundert de stad.

* 9 september: Vandaag in 9 PC moordt de Germaan Arminius met zijn troepen 3 legioenen van Varus uit, 20.000 Romeinen sterven. Rome zakt weg in schaamte.

* 10 september: Nil novi sub sole: niks nieuws onder de zon. Vaak verkeerd gespeld door de gebruikers. Behalve BDW dan :-p

* 13 september: Gisteren in 490 AC, werd de eerste marathon gelopen: een bode liep de afstand Marathon-Athene om de overwinning te melden, en viel toen dood

* 13 september: Vandaag, op de Iden van September, werd het grote feest van ‘Epulum Iovis’, of feestmaal van Jupiter gevierd, tijdens de Ludi Romani

* 14 september 81: Domitianus wordt keizer, nadat zijn oudere broer Titus gestorven is

* 16 september 307: keizer Severus II wordt gevangen genomen in een plaatsje Tres Taberna, ofte de Drie Kroegen. Enkel memorabel daarom.

* 19 september: Gisteren, maar dan 1999 jaar geleden, werd Tiberius als opvolger van Augustus gekroond tot keizer.

* 20 september: In 480 AC werd vandaag de slag bij Salamis gevoerd, waarbij de Grieken eindelijk de Perzen versloegen

* 21 september: Vandaag, 2032 jaar geleden, in 19 AC, stierf de grote dichter Vergilius, auteur van Bucolica, Georgica en Aeneis, hét Latijnse meesterwerk.

De rest van de maand ben ik het eerlijk gezegd gewoon vergeten, en was het ook nogal druk en zo. Tsja. Beter in oktober, hoop ik!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.