Hoe het wél moet…

pakket1

Kijk, dit moet me even van het hart: een fles champagne of wijn is géén goeie bedanking!

Bart gaat heel regelmatig gaan spreken voor diverse gelegenheden. Is het iets commercieels, of gaat het uit van een commerciële organisatie, dan laat hij zich daarvoor betalen. Dat spreekt voor zich: tijd is geld, en hij heeft er ook de nodige voorbereiding aan.

Hij gaat echter ook regelmatig spreken op hogescholen en in diverse opleidingen, waar hij doorgaans niks voor vraagt, omdat daar weinig budget voor is.

Hij krijgt vaak een bedanking, meestal pro forma, in de vorm van een fles wijn of champagne. Nice, maar wij drinken geen champagne, enne… Kan het nóg onpersoonlijker? Er is natuurlijk niks makkelijkers dan gewoon een strikje rond een fles te doen en af te geven. Klus geklaard. Yay.

Zelf maakt hij soms de opmerking dat ze hém eigenlijk geen cadeau moeten geven, maar wel zijn vrouw, die door de lezing hem toch maar weer een avond moet missen. Daar heb ik uiteraard geen bezwaar tegen, en inderdaad, soms is het een mand met streekproducten, of iets van chocolade of zo.

Maar donderdag waren we beiden zeer aangenaam verrast: hij was een gastles gaan geven in Leuven, en die mensen hadden er echt hun werk van gemaakt! Hij kreeg een verwenpakket, speciaal op maat: zes verschillende soorten speciale koffie – echt wel lekker, ik geniet er volop van – met speciale chocolade erbij, een voorleesboek voor de kinderen, en een klein flesje champagne voor de geboorte van Merel. Oh, en een hele leuke touch: een blikje Nalu, Barts favoriete oppepper.

pakket2

Diep moet je niet graven in Barts twitter of blog om te weten dat hij kinderen heeft, net opnieuw vader is geworden, en dat hij een koffiefan is. Maar het is de moeite die ze gedaan hebben, die het zo leuk maakt: je voelt je tien – wat zeg ik: honderd – keer meer geapprecieerd dan met een fles champagne.

Dus, lieve organisatoren: als je nog eens een evenement (wat voor soort dan ook) op poten zet, denk dan even na wat je de mensen geeft, zeker als ze gratis langskomen voor jou. Is een klein beetje moeite teveel gevraagd?

En sorry tegenover onze vrienden: jullie krijgen de komende jaren, als we bij jullie op bezoek komen, een fles champagne als cadeautje. We moeten toch iéts met al die flessen in de berging?

8 Antwoorden op “Hoe het wél moet…”

 1. Ik zou honderd keer contenter zijn met een flesje drank (om ’t even wat) dan met koffie of chocolade of iets van die strekking.
  Maar hey, ik ben ook maar een eenvoudige zuiplap.

 2. Zeker, Ivan, maar dat vinden ze dan wel terug als ze jou opzoeken zeker? Ik zeg ook niet dat ze geen flessen mogen geven, ik zeg dat, als ze er wat moeite in steken en op zoek gaan, vaak met betere en persoonlijker dingen kunnen afkomen.

  En als dat in jouw geval een fles champagne is: schitterend! Bij Bart komen ze dus uit op koffie, en da’s prachtig 🙂

 3. Je mag dat veralgemenen en ook alle vertegenwoordigers aansporen om (mijn man) dit jaar geen wijn als eindejaarskado te geven.
  Die flessen blijven bij ons ongeopend in de kast omdat we geen wijn drinken.

  Een eenzaat gaf manlief al eens een sixpack cola ter vervanging (omdat de man dat wel drinkt), maar dat blijft een uitzondering.

  Ik vraag me vaak af hoeveel van die wijn uiteindelijk in de gootsteen belandt (of in de kelder staat te rotten) …
  Ik gaf vorig jaar een wijndrinkende vriendin een hoop flessen kado met de melding: “als de wijn lekker is drink je hem op, is hij zuur dan giet je hem weg.”

  Leuk kado dat jullie kregen!

 4. LOL Ilse! De flessen wijn gebruik ik dan voor coq au vin en dat soort dingen, en ik geef er inderdaad ook soms gewoon weg.

  Bart drinkt wel wijn, maar ook enkel als er bezoek is, en dan krijgen we schitterende wijnen van mijn vader, en niet zo’n relatiegeschenkfles…

 5. Wij organiseren vaak events met meerdere sprekers uit binnen- en buitenland.
  Als je meerdere sprekers hebt, is het lastig om iets individueels te geven.
  Meestal proberen wij een boek te geven, soms een cadeautje uit ons land (in dit geval Nederland), als het om sprekers uit het buitenland gaat.
  Één keer hebben we aan een vrouwelijke spreker een voorleesboekje voor haar kleine kind gegeven, omdat zij in haar blog altijd over haar baby sprak. En tot op heden hadden wij het idee dat dat juist niet geappricieerd werd.

  Je doet het blijkbaar vaak niet goed 🙁

 6. Ik ben nog nooit uitgenodigd geweest om te gaan spreken ofzo, maar op bedrijfstombola’s ben ik ook al vaak “blij” verrast geweest met een fles wijn waar ik als kleine kenner normaal mijn neus voor optrek. Op zulke tombola’s worden doorgaans relatiegeschenken weggegeven die de ontvangers niet mogen aannemen maar niet konden weigeren (bedrijfspolicy, zo wordt het”eerlijker” voor iedereen…).
  Het leukste relatiegeschenk dat ik ooit heb gehad was van een autofabrikant (tja, als je voor een leasingfirma werkt…) die een Sinterklaas stuurde om dit rond te delen: een mooie tablet chocolade met een afbeelding van een van hun wagens erop in het wit. Mjam.
  Een andere keer kreeg ik een blikken doosje met chocolaatjes maar met daaronder magneetjes die je in allerlei vormen kon leggen – speelplezier !
  Maar ja, dat kost meer geld dan een doorsnee wijntje.

  Ik heb wel gemerkt (in mijn studententijd, als de kring sprekers uitnodigde voor een debat ofzo) dat bloemen geapprecieerd werden. Heb altijd graag tijd gestoken in het uitzoeken van een mooi boeket.

 7. Heel herkenbaar.
  Ik sta zelf regelmatig aan beide kanten.
  Zoals Justus zegt als het een event is met meerdere sprekers dan is personalisatie niet gemakkelijk. (Een goed event organiseren vraagt al heel veel tijd. In mijn geval meestal ook door vrijwilligers.)

  Ik krijg zelf ook regelmatig wijn en drink het niet. (En dat geld niet enkel voor events maar ook voor feestjes die we thuis geven.)

  @Babeth bloemen kan enkel als je een locale spreker hebt die niet al te ver woont.

  Ik ben het eens met Bart dat de attenties eerder voor mijn vrouw dan voor mij moeten zijn. Ik zou daar nog mijn kinderen aan toevoegen.

  Als er internationale sprekers komen dan appreciëren ze wel een locale attentie zoals chocolade of bier. Doch men vergeet vaak dat er een pak mensen zijn die geen alcohol drinken. En als mensen met het vliegtuig terug gaan, dan kan het vaak niet mee. (Als ik spreek op een conferentie dan neem ik enkel handbaggage mee zodat ik online kan inchecken)

  Chocolade geven rond Pasen of Sint-Niklaas lijkt leuk, doch als je een gezin met kinderen hebt dan krijg je al overal chocolade.

  Ik heb een zeer mooi sprekers t-shirt van een Oost-europese conferentie. Ik kreeg het enkele maanden vooraf, en heb het heel veel gedragen bij wijze van reclame. Aangezien ik meestal t-shirts draag op het werk, is dat voor mij leuk. (De BarCamp t-shirts draag ik bvb ook nog regelmatig.)

  Voor mij blijft het mooiste cadeau dat ze me terug vragen 😉

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.