Jan 14 2013

Twintig.

Published by at 23:27 under Cogitationes,Graag zien

Yup, twintig. Zoveel jaar zijn Bart en ik al samen. Twaalf januari 1993 is een dag die ik nooit meer vergeet.

We hadden al een tijdje rond elkaar gedraaid. Of, om preciezer te zijn, Bart had al een tijdje om me heen gedraaid. Ik kende hem via zijn jongere broer, die net zoals mijn broer economie studeerde. Koen en ik deelden daardoor hetzelfde stamcafé, de Yucca, toen nog in de Sint-Pietersnieuwstraat.

Met Koen was ik al een tijdje bevriend: we speelden vaak samen kleurenwies, en we zaten ook gewoon gezellig samen met een ganse hoop anderen op café. Begin december had hij me meegevraagd naar de videoweek op het kot van zijn broer: een berucht kot in de Vanhulthemstraat, waar ze dus in hun keuken een hele week, 24/24, video’s draaiden, en intussen allerhande versnaperingen (denk gerust aan frieten, ijs of pizza) verkochten.

Dat moet de eerste keer geweest zijn dat ik Bart zag. Ik herinner me nog dat hij pontificaal in de eerste fauteuil zat, bijzonder stil, maar dat niemand hem die positie betwistte. En dat hij vroeg ging slapen, want dat hij hogeschool volgde en ze daar absenties namen. En dat was dat, zo ongeveer.

Maar blijkbaar was ik hem wél opgevallen, want hij begon af en toe mee te komen met zijn broer naar de Yucca, als er wat te doen was. En op oudejaarsavond stond hij bij me te dansen, en zei zijn broer vlakaf tegen hem, terwijl ik het kon horen: “Vergeet het, maat, die is niet te krijgen!” Waarop Bart alleen maar moest lachen en zijn schouders ophaalde. En het dus duidelijk als een uitdaging beschouwde.

Twee weken later betrapte ik mezelf erop dat ik op maandagavond aan het rondhangen was in de Yucca. Het was jazz-avond of zoiets, van Henkie; veel volk was er niet, en niet echt iemand die ik kende, maar toch bleef ik hangen, omdat ik vermoedde dat Bart nog ging langskomen. Rond een uur of elf kwam hij effectief nog toe, en raakten we aan de praat. En werd het later en later.

En toen zei Bart dat hij op zijn kot nog champagne had. Waarop ik zei dat ik met de moto was, en dus toch niet kon drinken. En hij voorstelde dat ik gewoon kon blijven slapen dan, als ik wilde. Zonder bijbedoelingen of zo.

Blijkbaar was ik makkelijk te overhalen, want even later zaten we op zijn kot champagne te drinken. Waarvan overigens later bleek dat we er allebei niet echt zot van zijn :-p Het één leidde tot het ander (overigens niet te ver denken, zo van in ‘t begin), en tot de grote verbazing van zijn kotgenoten bleek stille Bart de volgende dag dus een lief te hebben.

Twintig jaar.

Weet je, nog nooit heeft iemand me zo gelukkig gemaakt. Mijn spitsbroeder, mijn zielsgenoot, mijn maatje. Twintig jaar, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Behalve dan van die champagne.

11 responses so far

11 opmerkingen bij “Twintig.”

 1. Goedleson 15 Jan 2013 at 18:19

  Zo schattig – proficiat!

 2. oma annemieon 15 Jan 2013 at 18:24

  Tja, dat ik dit nu nog moet lezen, want dat heb je me allemaal niet zo verteld: dat doe je niet aan je ouders hé. Maar achteraf komt er veel op de proppen, onschuldige dingen, of soms net niet, maar ja, ouders moeten zich niet moeien hé, zo is het toch??
  Drie kleinkinderen later vind ik het ook nog fijn dat jullie er zijn.
  Een hele dikke proficiat zou ik zeggen, en zonde van de champagne. ;-)

 3. Peteron 15 Jan 2013 at 18:36

  The good old days.
  Gudrun en Bart die langskwamen. Bart die geen woord ertussen kreeg. Gudrun die flauwvalt aan ons voordeur.

  Oma Annemie wat wil je nog horen :)

 4. Katleenon 15 Jan 2013 at 18:51

  Proficiat! Geniet ervan. Ik ga er ook één op drinken. Dat mag, want ik ben jarig.

 5. Nonkel Tsjoeneon 15 Jan 2013 at 20:48

  Chance dus dat ik Yuccamanager was, anders kenden jullie elkaar niet… :-)

 6. Veerleon 15 Jan 2013 at 22:13

  Jeroen, aan uw zus ga je uwen Barfontarc dus niet verkopen blijkbaar ;-)
  (oh ja, moet die één doos nog eens afhalen)

 7. Omaly. Bompaon 16 Jan 2013 at 10:20

  Die vond ik maar niets, het is een potentiele moosdmachine tussen de benen

 8. Omaly. Bompaon 16 Jan 2013 at 10:21

  Die moto corectie

 9. Bramus!on 16 Jan 2013 at 10:24

  Wat goedles zegt.

 10. Angelique Debyseron 16 Jan 2013 at 12:54

  Proficiat :) Een mooi verhaal!

 11. Witch » 365 – 24 januarion 26 Jan 2013 at 14:20

  […] Het was in de zomer, maar het is zeker nog voordat we getrouwd zijn, en ik denk zelfs dat we nog niet zo heel lang samen waren. Dus ongeveer twintig jaar geleden, vermoed ik. Het was met een koppel vrienden in Center Parcs, en de pull, het boek, het knuffeltje en de gitaar heb ik nog steeds. De vent ook, overigens. Illustratie bij deze post. […]

Trackback URI | Comments RSS

Laat een commentaar achter.