Pompoen

Net een grote pompoen gekregen, eigen kweek van de man die tegenover de kleuterschool woont. Ik toonde de pompoenen die aan zijn voordeur lagen aan Wolf, en de man in kwestie, die in zijn tuin aan het werken was, vroeg of ik er eentje wilde. Graag dus. Pompoensoep is heerlijk.

Alleen… Heeft iemand daar een recept voor? En wat kan je zo nog allemaal doen met een pompoen? Ik sta open voor suggesties, want het ding weegt wellicht 10 kilo…

3 Antwoorden op “Pompoen”

  1. Op een ander blogje zag ik dit recept, wel niet voor mij, want ik lust geen koriander of kokosnoot:

    thaise pompoensoep met koriander

    Wat nodig?
    -2 bosjes koriander
    -2 gepelde teentjes knoflook
    -sap en zeste van 1 citroen
    -1 gehakte ui
    -1 eetl geraspte gember
    -1 theel tabasco
    -1 kg pompoen in blokjes
    -500 ml groentenbouillon
    -400 ml kokosmelk(blik)
    -rode ui, fijngesneden in ringen

    Hoe?

    Pureer de koriander,knoflook, het citroensap en zeste in een keukenmachine.
    Voeg er langzaam 4 eetl olijfolie toe om er een saus van te maken.
    Verdun de pesto als het nodig is met wat warm water.Kruid met zout en peper.
    Verhit wat olijfolie in een grote pan en roerbak hierin de ui.
    Voeg de gember en de tabasco toe.
    Daarna voeg je er de pompoen en de bouillon bij en laat koken voor 15 minuten.
    De pompoen moet zacht zijn.
    Pureer tot een gladde massa en voeg er de kokosmelk bij.
    Kruiden met peper en zout.
    Schep de soep in kommen, besprenkel of lepel er de pesto over en garneer met de rode ui en wat achtergehouden pestoblaadjes.

    Tip: indien een mooie schil aan de pompoen, kan je die meegebruiken in de soep.

    Ik lust pompoen soep liever samen met iets anders, zoals wortelen of tomaat.
    Ikzelf zou het waarschijnlijk zo doen: pompoen schillen en in blokjes doen, wortelen schillen en in blokjes doen. kookpot opzetten met wat olijfolie. soepgroente uit de diepvries erin (ik maak die zelf: om de vier vijf weken koop ik een bussel selder, enkele preis en wat wortelen en hak ik alles in stukjes en verdeel ik dat in pottekes. pompoen en wortelen erbij. wat laten stoven. water erbij, afhankelijk van de hoeveelheid groente die je al hebt. bijna twee liter als je niet veel hebt, maar met pompoenen veronderstel ik dat je er wel veel hebt, dus drie liter of zo: je groente onder water leggen en je kan later nog wat aanlengen. enkele groentebouillonblokskes erin en laat maar sudderen. als het er goed zacht uitziet: mixen. erna proeven en peper en zout naar believen bijdoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *